Varnita_10.08.15 (10 of 10)

Noi trebuie să formăm clima (FOTO)

Compania DAAC-Hermes a început anul acesta construcţia unei pepiniere de plante cu o cascadă din cinci lacuri, nu departe de Varniţa, transmite NOI.md, făcînd referire la o postare a preşedintelui concernului Vasili Chirtoca pe reţelele de socializare.

Suprafaţa totală a pepinierei este de 130 ha. Finalizarea construcţiei primei faze cu suprafaţa totală de 30 ha este planificată pentru 2016. Pepiniera este construită conform proiectului vestitului fermier ecologist Sepp Holzer, două volume ale cărora au fost editate în Moldova în limba de stat, de către compania DAAC-Hermes Pres.

Vasili Chirtoca consideră că soluţionarea problemelor ecologice este una dintre cele mai stringente sarcini ale statului. În special, în opinia lui, principala cauză a secetei din Republica Moldova este tăierea necontrolată a pădurilor şi plantaţiilor verzi, inclusiv în municipiul Chişinău.

„Activitatea silvică activă, tăierea plantaţiilor multianuale verzi, nerespectarea protecţiei zonelor bazinelor acvatice, stimularea de către Primăria Chişinăului a construcţiei active în zonele verzi ale municipiului Chişinău au condus la reducerea precipitaţiilor (precum se ştie, pădurile reduc viteza de deplasare a maselor de aer şi atrag norii de ploaie), la micşorarea nivelului apelor de suprafaţă, înnămolirea bazinelor acvatice, a rîurilor, rîuleţelor şi izvoarelor”, scrie omul de afaceri.

Însă noi „Nu trebuie să luptăm cu clima, ca cu un factor inevitabil, dar să căutăm căi de formare a climei (pentru o ţară mică ca Moldova – a microclimei). Noi trebuie să formăm clima, în care oamenii trăiesc printr-un număr mare de obiecte acvatice şi plantaţii verzi, suprafaţa cărora creşte permanent. Trebuie să începem urgent restabilirea zonelor de protecţie sanitară a rîurilor mari şi a altor bazine acvatice, majorarea cursului apelor, să adoptăm un complex de măsuri, ce exclud reducerea suprafeţelor verzi (mai ales, a pădurilor multiseculare) şi să construim mai multe bazine acvatice prin metoda vestitului fermier ecologist austriac Sepp Holzer.

Anual, în ţara noastră cad peste 16 miliarde de tone de apă sub formă de precipitaţii, o treime dintre care cu viteză mare, pe văile noastre, spălînd stratul fertil al pămîntului, sînt duse în mare. Dacă am putea reţine măcar 20% din această apă în bazinele acvatice artificiale, atunci am putea soluţiona în totalitate problema privind clima şi irigarea în ţara noastră”, notează Vasili Chirtoca.

Compania DAAC-Hermes studiază pe parcursul multor ani aceste probleme şi cu peste zece ani în urmă a elaborat propriul program ecologic. Acesta include susţinerea unui şir de comunităţi ecologice, organizarea expediţiilor de cercetare a stării bazinului rîului Bîc şi a unor rîuleţe mici, crearea localităţilor ecologice, dezvoltarea site-ului www.ecology.md.

Această prezentare necesită JavaScript.

Leave a Reply