Chirtoca_Academia_de_Stiinte_28

Chirtoca a propus readucerea urbanisticii în capitală (FOTO, VIDEO)

Problema privind revenirea la abordarea științifică a gospodăriei urbane și economiei capitalei a fost discutată cu colectivul Academiei de Științe a Moldovei de către candidatul PCRM la postul de primar general al capitalei, Vasili Chirtoca. Reacționînd la apelul candidatului, savanții sînt dispuși să restabilească întregul complex de discipline științifice legate de administrarea unui oraș modern.

Programul de gestiune a municipiului, elaborat de stafful lui Vasili Chirtoca, se bazează pe realizarea a trei tipuri de proiecte principale: sociale, economice de gospodărie și ecologice. Vasili Chirtoca consideră drept obiectiv principal restabilirea statutului de oraș modern și bine amenajat al Chișinăului, precum și încurajarea locuitorilor de a rămîne în oraș și în țară. „Consider că reușita administrației urbane se măsoară în numărul de locuitori fericiți ai orașului. Și noi, cîștigînd alegerile din 14 iunie, vom face tot posibilul pentru ca nivelul de fericire al chișinăuienilor să crească încontinuu”, a promis Chirtoca.

Relatîndu-le savanților despre realizarea practică a planurilor sale, Vasili Chirtoca a menționat că corelează transpunerea lor în viață doar cu aplicarea întregului complex de discipline științifice pe care se bazau urbanistica și edilitatea în trecut.

„După Marele Război pentru Apărarea Patriei orașul nostru a fost planificat și restabilit de compatriotul nostru, geniul arhitecturii Alexei Șciusev. Priviți ansamblurile arhitecturale ale bulevardelor noastre: Moscova, Vieru, Dacia. Amintiți-vă de parcurile și cascadele lacurilor noastre. Și cît de eficient a fost planificată gospodăria orășenească! Nimic de prisos și totul pentru locuitori. La baza tuturor calculelor au stat cercetările științifice. Sînt convins că toate acestea pot fi restabilite”, a menționat Chirtoca.

Din partea lor, colaboratorii Academiei de Științe a Moldovei au confirmat că este posibilă restabilirea complexului de discipline științifice de care are nevoie orașul contemporan. Savanții și viitorul primar general al Chișinăului au convenit asupra susținerii reciproce și consolidării eforturilor de restabilire și modernizare a Chișinăului.

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Leave a Reply