Vasilii_Kirtoka_All_Moldova_02_s

Vasili Chirtoca: Eu știu cum să-i fac fericiți pe locuitorii Chișinăului

Haosul de pe drumuri, ambuteiajele, comerțul stradal, haitele de maidanezi și mirosul neplăcut au devenit atribute inerente ale unei capitale europene. Locuitorii Chișinăului speră că după alegerile din 14 iunie situația se va schimba. La competiția electorală participă 17 candidați: persoane publice, politicieni, activiști, jurnaliști și doar un businessman.

Antreprenorul Vasili Chirtoca, înaintat de PCRM, într-un interviu pentru  Allmoldova a explicat de ce a decis să candideze la funcția de primar al Chișinăului, cum intenționează să completeze bugetul municipal și să rezolve problemele capitalei.

Vasilii_Kirtoka_All_Moldova_01

– Domnule Chirtoca, sînteți un antreprenor de succes, ați atins culmi impresionante în business. Încă nu demult aveați doar tangențe indirecte cu politica. Ce v-a făcut să candidați la funcția de primar de Chișinău?

– Vreau ca nu numai eu, dar și copiii și nepoții mei să trăiască în Moldova. Vreau ca oamenii să trăiască aici fericiți și să nu părăsească țara în căutarea unei vieți mai bune. Pentru asta trebuie să facem curat și să amenajăm casa noastră comună. Vă asigur că acest lucru îmi stă în puteri. Eu mi-am consacrat viața acestei cauze. Am acumulat experiență managerială și sînt gata să o împărtășesc pentru a face ordine în orașul nostru.

Cu regret, de mai mulți ani autoritățile capitalei nu fac altceva decît să arunce praf în ochii alegătorilor. Își amintesc de locuitorii orașului doar în preajma alegerilor. Uitați-vă: acum tot Chișinăul se află în săpături – serviciile orășenești repară infrastructura, cîrpesc drumurile. Este doar o imitare a activității, muncă în asalt, de campanie. Nu există o soluționare complexă a problemelor orașului. Să fiu înțeles: eu locuiesc aici și nu vreau ca cineva să-și bată joc de noi.

– Să ne imaginăm că ați devenit primar. Acest lucru nu va afecta businessul Dvs.?

Companiile noastre sînt formate în așa fel, încît să nu luăm conducători din altă parte – îi creștem noi, în interiorul businessului. Eu fac business din anul 1989. Am în jur oameni care îmi sînt alături mai bine de 20 de ani. Sînt tineri, au ceva mai mult de 40 de ani. I-am luat în echipă direct de la facultate. Am adjuncți, parteneri de încredere, care vor reuși să administreze cu succes holdingul.

Administrarea businessului diferă de cea a unui oraș?

Administrarea unui oraș e mult mai complicată. Primarul trebuie să posede o imaginație puternică și o minte analitică pentru a putea înțelege și calcula impactul unui pas sau al unei investiții asupra veniturilor orașului, după mai multe etape de transformări. El mai trebuie să poată gestiona procesele delicate de formare a senzației de fericire la locuitorii orașului.

Vasilii_Kirtoka_All_Moldova_02

Cum se formează senzația de fericire la orășeni?

Sînt mulți factori ce influențează acest proces: locul de muncă bine plătit, mediul ambiant sănătos, viitorul previzibil. De ce mulți tind să plece? Pentru că nu văd viitorul Chișinăului, nu înțeleg cum vor putea, în acest oraș, întemeia o familie, educa copii, cum se vor angaja în cîmpul muncii. Iată de ce tineretul caută fericirea în altă parte. E necesar ca orașul nostru să redevină sigur și comod pentru trai: să fie create locuri de muncă, orașul să fie bine amenajat, iar orășenii să scape de sentimentul persistent de frică.

– Despre ce fel de frică vorbiți?

– Despre frica provocată de distrugerea mediului de trai al chișinăuienilor. Ei sînt neliniștiți de faptul că se distrug spațiile verzi, că printre case sînt înălțate noi blocuri, că în curtea vecină poate fi demolat un teren de joacă pentru a construi în loc o benzinărie sau un supermarket. Noi vom stopa această barbarie chiar din primele zile!

– Domnule Chirtoca, sînteți înaintat de Partidul Comuniștilor, nefiind însă membru al vreunui partid. De ce nu candidați independent?

– Ați auzit cumva ca un candidat independent să cîștige alegerile?

– Nu.

– Eu sînt nu doar realist, ci și pragmatic.

– Dar de ce din partea Partidului Comuniștilor?

– Spuneți-mi o alternativă. Îl cunosc personal pe liderul Partidului, Vladimir Voronin. Este unul dintre puținii conducători ai Moldovei care fără rezerve poate fi numit statalist. El nu a avut niciodată tendința de a diviza oamenii după criteriul național. El niciodată nu a tras în poporul său. Nu exclud că a comis greșeli, dar a și făcut multe pentru țară.

Vă spun deschis și sincer: cînd în 2001 comuniștii au venit la putere, eu nu eram printre favoriții lor. Businessul nostru era în permanență controlat și ”presat”. Noi nu acceptam metodele prin care comuniștii își realizau proiectele filantropice: aproape ultimativ îi obligau pe businessmeni să restabilească și să repare mănăstiri, școli-internat, spitale, case de cultură, biserici. Dar ei dezvoltau țara. Ulterior, în calitate de cetățean, am început să-l respect pe Voronin și îi înțeleg greșelile, de ele nimeni nu este scutit. Nu greșește doar cel care nu face nimic. De aceea am și acceptat oferta de a candida la alegeri din partea Partidului Comuniștilor.

Ne-am înțeles cu domnul Voronin ca în funcția de primar să nu fac politică și să nu promovez interesele Partidului, să reprezint interesele orașului și ale orășenilor. Vă asigur că așa va fi. Niciodată nu voi lua decizii care ar fi în contradicție cu interesele orașului, în favoarea oricui ar fi. Este cuvîntul meu, iar el în Moldova cîntărește mult.

Vasilii_Kirtoka_All_Moldova_03

– Una dintre problemele Chișinăului este lipsa de conlucrare între primar și Consiliul Municipal. Vrajba permanentă a celor două ramuri ale puterii mereu a provocat haos și conflicte: ani în șir nu puteau fi soluționate probleme importante. Cred că nu este suficient să obții funcția de primar, mai trebuie să pui la punct dialogul cu consiliul municipal. Cum o veți face?

– Haosul apărea din cauză că autoritățile capitalei își rezolvau problemele personale și împărțeau terenurile de pămînt prietenilor și membrilor de partid. Se iscau dezbateri și negocieri. Era altceva dacă primarul capitalei ar fi ieșit cu proiecte reale de dezvoltare a orașului: de construire a unor noduri rutiere în două nivele, de lichidare a ambuteiajelor de pe drumuri, de îmbunătățire a calității serviciilor comunale etc. Am certitudinea că, după alegeri, în Consiliul Municipal vor veni mulți oameni înțelepți, care, indiferent de culoarea lor politică, vor vota propuneri serioase. Eu nu voi pune în discuție chestiuni egoiste, ci voi promova interesele orășenilor.

– Din moment ce am atins problema terenurilor, vă pot spune că la Primărie nu există administrare centralizată a patrimoniului. Și de acest lucru se profită. Cum intenționați să luptați cu risipirea terenurilor?

La Chișinău există terenuri care nu figurează în cadastru și nu sînt înregistrate pe numele nimănui. Evident, în acest caz ele aparțin orașului. Primul lucru pe care îl voi face – voi iniția un proiect de lege care să permită transmiterea acestor terenuri în proprietatea municipală. Vom inventaria și vom fortifica Serviciul juridic al Primăriei pentru a putea contracara corupția și pe acei „ulii” pseudobusinessmeni, care din răsputeri încearcă să ciupească din proprietatea municipală. Vom contesta tranzacțiile deja încheiate, chiar dacă există deciziile instanțelor superioare. Vom interzice orice construcții pe terenurile eliberate nelegitim de Primărie, vom apela la procuratură și ne vom clarifica.

Vasilii_Kirtoka_All_Moldova_04

– Chișinăul generează peste 50% din PIB-ul țării, ponderea lui fiind de 60% din prelevările fiscale. În pofida acestui fapt, bugetul municipal este într-un deficit permanent de mijloace. Banii capitalei ajung în bugetul de stat, cea mai mare parte este direcționată spre provincii, cea mai mică revine în bugetul capitalei. Dezvoltarea orașului necesită bani grei. Din ce mijloace veți acoperi deficitul, cum veți dezvolta infrastructura?

– În Moldova lipsește un program complex de dezvoltare a provinciilor. De aceea Chișinăul va continua să le susțină. Alte variante nu există. Dar noi vom iniția un proiect de lege prin care primarul general va redeveni membru al guvernului, vom propune modificări ale sistemului fiscal. Vom face propuneri de modificare a Legii privind finanțele publice locale. Spre exemplu, noi credem că prelevările fiscale din supraprofitul întreprinderilor trebuie să rămînă în municipiu.

În plus, vom fi activi în atragerea investițiilor în capitală, vom susține întreprinderile. Businessul are nevoie de reguli de joc clare și transparente. Vom ajuta întreprinderile care formează bugetul să obțină dreptul de proprietate și să cumpere pămînt. Fiecare caz va fi examinat în parte. Dacă întreprinderea deține legitim dreptul patrimonial, o vom ajuta. Vom face totul pentru a revigora industria și a crea noi locuri de muncă în oraș.

După ce regulile de joc vor deveni transparente, vom putea ieși pe piața de capital și vom lua credite pe termen lung. Capitalele sînt cei mai siguri debitori din lume. Ratingurile de credit ale capitalelor sînt întotdeauna mai mari ca ratingurile statelor. Astăzi capitalele își plasează pe decenii obligațiunile cu o dobîndă anuală mai mică de 1%. Noi vom atrage o companie de subscriere serioasă, care se va ocupa de plasarea valorilor mobiliare ale capitalei.

Vom crea un fond de dezvoltare a Chișinăului, unde vor veni mijloacele obținute din comercializarea proprietății municipale. Acest fond va da viață companiei ipotecare.

Există și multe alte căi de a obține bani din diverse surse.

Să găsești mijloace nu e o problemă, principalul e să elaborezi proiecte investiționale reale. În viața mea am elaborat multe de acest fel. Este profesia mea.

După ce vom atrage bani, vom pune la punct infrastructura orașului, vom crea locuri de muncă. Pentru aceasta vor fi necesari 4-5 ani. Oamenii vor vedea o perspectivă. Noi vom sparge cercul vicios: pe de o parte, în oraș nu sînt bani pentru infrastructură, pe de alta – e nevoie de o infrastructură pentru a atrage bani.

Vasilii_Kirtoka_All_Moldova_05

– Municipiul Chișinău pînă în prezent nu dispune de o agenție de dezvoltare – departament care ar elabora proiecte investiționale și ar atrage investitori. Veți crea ceva asemănător?

– Da, vom crea o subdiviziune investițională. Vom angaja specialiști care vor administra sistemul de dezvoltare a orașului și vor atrage mijloacele necesare.

– Una dintre problemele orașului este gestionarea fondului locativ. Multe dintre blocurile de locuit se află de ani de zile într-o stare deplorabilă și necesită reparații capitale. Asociațiile create nu soluționează problemele, SEL-urile – la fel. Cum intenționați să rezolvați problema?

– Planificăm crearea unor servicii municipale în fiecare cartier. Acestea vor dispune de încăperi, tehnica necesară, inventar, material semincer și săditor. În aceste subdiviziuni vor munci oameni din partea locului: șomeri, pensionari. Ei vor amenaja teritoriul, vor menține ordinea și curățenia pe trotuare, vor restabili terenurile de joacă pentru copii, se vor ocupa de problemele sociale ale locuitorilor și de repararea fondului locativ. Consider că tot ce se bazează pe muncă neremunerată este sortit eșecului. De aceea lucrările de construcție și cele de reparație trebuie efectuate sub controlul municipalității.

– Orașul se va ocupa de iluminarea scărilor de bloc?

– Inclusiv. Orașul va organiza campanii centralizate, de exemplu, de instalare a ușilor transparente, din sticlă rezistentă și metal, la toate intrările în blocurile multietajate, vom iniția un program de sporire a eficienței energetice. Avem multe planuri.

– Aceste servicii vor fi private?

– Nu, doar municipale. Businessul privat are o trăsătură interesantă – el trebuie să-și sporească permanent eficiența. Deoarece nu întotdeauna este condus de manageri conștiincioși, eficiența adesea este ridicată din contul utilizatorilor. Eu consider că pentru orășeni serviciile enumerate mai sus trebuie să fie gratuite, inclusiv reparațiile capitale ale caselor.

– În capitală, mai există un șir de probleme, nu atît de globale ca finanțele și investițiile, dar nu mai puțin importante pentru orășeni. Pot întreba cum le veți soluționa?

– Bineînțeles. Întrebați orice.

– Cum veți soluționa problema maidanezilor?

– Trebuie să creăm adăposturi în care animalele prinse, masculii separat de femele, să fie întreținute în condiții umane și repartizate locuitorilor orașului și ai suburbiilor. Nu cred că acest lucru este o problemă.

Vasilii_Kirtoka_All_Moldova_06

– Cum credeți, orașul are nevoie de piste pentru bicicliști?

– Aceste piste sînt strict necesare. Noi avem un program de dezvoltare a sistemului de transport al orașului. Am vrea să construim în fiecare raion piste de mai mulți kilometri, de tip inelar, pe care ulterior le vom interconecta. În urmă cu peste 10 ani, una dintre companiile noastre, «DAAC Velosport» SRL, a inițiat un proiect de pistă pentru bicicliști: de la Hotelul Național pînă la porțile orașului. Am antrenat în proiect și specialiști de la «Urbanproiect», MAI și Primăria Chișinău. Noi am îndeplinit partea noastră din proiect, împreună cu MAI am instalat semnele de circulație și indicatoarele rutiere, însă la Primărie a venit o nouă conducere, care a pierdut interesul pentru acest proiect. Pe bd. Dacia și acum pot fi văzute indicatoarele rămase de la acea pistă.

– Cum veți soluționa problema ambuteiajelor pe drumuri?

– Vom rezolva problema ”locurilor înguste” de pe drumuri. Trebuie lărgite urgent strada Petricani și șoseaua Balcani, de la Petricani la cercul de la Sculeni. La toate cercurile de pe strada Petricani trebuie construite noduri rutiere în două nivele: la colț cu Mihai Viteazul, pe Calea Orheiului, în apropiere de Combinatul de Tutun. Asemenea noduri vor putea fi construite și în multe alte locuri din oraș.

Vom renaște urbanistica și vom studia traficul rutier. La intrările în oraș vom construi parcări intermediare. Acolo vor putea fi închiriate biciclete și motorete cu tracțiune electrică.

Trebuie să căutăm locuri potrivite pentru amplasarea parcărilor subterane. Trebuie să examinăm programul instituțiilor și întreprinderilor amplasate în centrul orașului și să încercăm să-l reglăm în așa fel, încît să decongestionăm traficul în orele de vîrf.

Mai trebuie să înțelegem cu ce scop vin oamenii în centrul orașului. Nu este exclus că aici se întretaie căile de transport de la sud la nord și invers. El trebuie redirecționat astfel, ca transportul să circule pe centura orașului. Trebuie create parcări orășenești și elaborată o anexă mobilă, care ar permite cu o simplă apăsare de tastă să fie achitate serviciile prin telefonul mobil. Idei avem multe.

Vasilii_Kirtoka_All_Moldova_07

– Mulți orășeni sînt nemulțumiți de Piața Centrală. Unii o numesc „tumoare canceroasă” pe corpul Chișinăului, alții o consideră atracția orașului, inclusiv pentru turiștii străini. Considerați că trebuie strămutată?

– Eu sînt adversarul tăierii în carne vie. Primăriei îi aparține mai puțin de jumătate din teritoriul acestei piețe. Cred că, în primul rînd, trebuie rezolvată problema parcărilor auto, a ambuteiajelor din jurul pieței și a depozitelor pentru marfa comercianților. Părerea mea este că pentru piață trebuie organizat un sistem logistic unic, ea trebuie treptat civilizată, acoperită.

Locuitorii capitalei sînt deranjați și de gherete, și de comerțul stradal. Cum veți rezolva această problemă?

Această problemă trebuie examinată minuțios. Gheretele trebuie strămutate în centre comerciale, pe care intenționăm să le construim, iar cu comercianții stradali trebuie să ne clarificăm individual, în niciun caz prin măsuri de constrîngere. Nu pot fi învinuiți oamenii care încearcă să-și hrănească familia – ei nu cerșesc, ei încearcă să cîștige bani. Trebuie să înțelegem ce fel de oameni sînt, să le „civilizăm” activitatea și să găsim posibilitatea de a-i susține.

Dosar Allmoldova

Vasili Chirtoca

– În anul 1974 a absolvit școala în orășelul Strășeni.
– În anul 1979 a absolvit Institutul Politehnic din Odessa (Ucraina)
– Fondatorul societății pe acțiuni «DAAC-Hermes».
– Maestru în sport la box (URSS). Începînd cu anul 1993, este președinte al Federației de Box din Moldova .
– Cavaler al ordinelor «Gloria Muncii» și «Ștefan cel Mare și Sfînt».
– Căsătorit, are doi copii.

Andrei Ghilan

allmoldova.com

One Comment

  • stroivopros.ru

    Городом управлять намного сложнее. Градоначальнику нужно обладать мощным воображением и аналитическим складом ума, чтобы понимать и просчитывать, как определенный шаг или инвестиции, пройдя немало этапов преобразований, могут отразиться на доходах города. А еще нужно уметь управлять тонкими процессами формирования у горожан ощущения счастья.

Leave a Reply