chirtoca constructii_cartiere_01

Vasili Chirtoca: Codreanu trebuie să fie susţinut și să-i fie oferită posibilitatea de a conduce, pe deplin, Chișinăul

Redacţia www.noi.md i s-a adresat consilierului municipal independent, președintelui Companiei DAAC Hermes, Vasili Chirtoca, cu o solicitarea de a comenta disputele, în ce-l priveşte pe primarul general interimar, Ruslan Codreanu.

Iată ce a răspuns Dlui: „Așa s-a întîmplat că în rezultatul deciziilor judecătorești, Chişinăul nu are primar general. Nu este posibilă desfăşurarea alegerilor locale ale primarului general înainte de mai-iunie 2019.

În decembrie 2017, în rezultatul lucrului de proporții efectuat de noua conducere a Primăriei și de Consiliul municipal a fost adoptat bugetul pentru anul 2018, care trebuie să fie realizat.

Este necesar să fie reparate cîteva străzi, inclusiv, să fie înlocuite complet comunicațiile inginerești, pentru reconstrucția străzii Mesager (extinderea străzii Albişoara), să fie făcute urgent marcajele stradale (acest lucru trebuia încă făcut în martie și de bani municipalitatea dispune), să rezolve problemele legate de transport, să gestioneze reconstrucția sistemelor de canalizare și a apeductului, să fie realizate multe programe sociale incluse în bugetul municipiului…

Cineva trebuie să ia sub controlul strict realizarea deciziilor Consiliului municipal ca să se pună, respectiv, capăt fărădelegilor în construcții, în problemele colectării și prelucrării deșeurilor solide, în amenajarea zonelor urbane, în rezolvarea problemelor sociale. În sfîrşit, trebuie să începem urgent pregătirea orașului pentru iarnă. Cineva trebuie să ia deciziile, sistemul conducerii unice ar trebui să funcționeze în probleme, care țin de competența Primăriei. Altfel, în oraș se va instaura un haos complet, de care vor profita din plin acei, care au făcut-o în toţi aceşti ultimi 11 ani.

Eu înțeleg partidele, care au contestat „autonumirea în funcţie” deprimar general interimar al lui Ruslan Codreanu, ei trebuie să facă acest lucru în conformitate cu logica proceselor politice. Mai mult decît atît, consider că Ion Ceban s-ar fi putut isprăvi mai bine cu funcția de primar general interimar decît Ruslan Codreanu. Dar haideți să privim adevărul în față: este imposibil să fie ales unul dintre reprezentanții partidelor, care au depus contestații, dată fiind „distribuirea” de forțe, existentă în Consiliul municipal. Ion Cebanu poate obține maximum 21 de voturi, ceea ce nu este suficient, ceilalți candidați posibili și mai puțin.

Care ar fi soluția? Trebuie să-i permitem lui Ruslan Codreanu să lucreze. El, în pofida tinereții sale, are experiență de lucru în structurile de stat, în calitate de consilier municipal el cunoaște foarte bine problemele orașului, iar sarcina noastră, a consilierilor municipali e să-i oferim suportul să în tot ceea ce face și va face până la următoarele alegeri, în interesul orașului și al cetățenilor acestuia.

În concluzie, un sfat pentru, încă nu demult, colegul nostru, Ruslan Codreanu: nu vă fie frică să vă asumați responsabilitatea, deoarece pînă cînd instanța de judecată nu a luat alte decizii (ceea ce este puțin probabil să se întîmple), Dvs. sînteți primarul general interimar legitim al municipiului Chișinău. Ce-i drept, ar fi bine, dacă aţi ieşi din partid… „

Leave a Reply