proiect

Vasile Chirtoca: „Organizațiile de proiectare din Moldova trebuie dezvoltate”

Proiectarea în Moldova în perioada de independență degradează, iar organizațiile de proiectare din țara noastră trebuie dezvoltate, inclusiv este important ca acestea să fie implicate în elaborarea planului general al orașului Chișinău.

Această opinie a fost exprimată de președintele Comisiei pentru Construcții, Arhitectură și Relații Funciare a Consiliului Municipal Chișinău, Vasile Chirtoca, vorbind în cadrul ședinței în format extins privind situația din domeniul construcțiilor din Chișinău. La ședință au participat reprezentanți ai instituțiilor de reglementare în construcții, dezvoltatori imobiliari, arhitecți, experți în domeniu, precum și reprezentanți ai partidelor politice și ai sectorului asociativ, transmite Noi.md.

Vasile Chirtoca, care în perioada sovietică a fost directorul filialei din Chișinău a Institutului de stat de proiectare din Novosibirsk, a atras atenția celor prezenți asupra faptului că domeniul proiectării în țara noastră degradează.

„Anterior, în republică erau 7 mii de proiectanți. Existat organizații de proiectare în care u lucrau 650-700 de persoane, unde toate problemele erau rezolvate în mod cuprinzător, unde se acumula experiență, care era transmisă din generație în generație. Astăzi, aceste organizații au fost distruse. Au fost distruse de oameni care au ajuns întîmplător în politică, au ajuns întîmplător la guvernare, care nu aveau suficiente cunoștințe și nu înțelegeau importanța sistemului de proiectare. Toate acestea trebuie restaurate. Sînt împotriva doar a afirmării faptului că avem organizații de proiect slabe. Ele trebuie dezvoltate. Trebuie să le dăm de lucru și în primul rînd ele să elaboreze un plan general al orașului”, a declarat președintele Comisiei pentru Construcții, Arhitectură și Relații Funciare a Consiliului Municipal Chișinău.

„Noi am decis că planul general va fi elaborat de cineva din străinătate. Aceasta înseamnă că cineva va dezvolta un plan general și pentru toate schimbările noi va trebui să ne adresăm undeva. Din păcate, propunerile de compromis nu au trecut. Dar eu totuși sper ca la etapa de licitație, toate grupurile care vor participa se vor conecta la ”proiectul Chișinău””, a spus Vasile Chirtoca.

Leave a Reply