Chirtoca_s

Vasile Chirtoca: „Economia Moldovei are nevoie de înlocuirea importurilor și dezvoltarea regională”

Pentru o transformare reală a economiei moldovenești, este necesar să ne concentrăm pe două priorități-cheie – substituirea importurilor și dezvoltarea regională.

Este declaraţia cunoscutului om de afaceri, președintele DAAC Hermes SA, Vasile Chirtoca, făcută de acesta într-un interviu oferit Logos-Press, transmite Noi.md.

Potrivit acestuia, ambele domenii ar trebui să se bazeze pe industrializarea și tehnologizarea economiei.

„Pentru a promova cu adevărat înlocuirea importurilor, trebuie să împărțim condiționat toate pozițiile clasificatorului de mărfuri în patru grupuri: cele asociate cu industrii periculoase; bunurile care sînt deja produse în țară și ocupă o parte semnificativă a pieței interne; mărfuri care sînt importate în cantități mari, dar producția lor este fie absentă, fie slab dezvoltată în țară; „neutre” pentru țară în ceea ce privește producția și importurile. Este clar că producția și importul de mărfuri din primul grup trebuie să fie strict limitate, al doilea grup poate fi lăsat fără o atenţie specială, creînd doar bariere în calea importului de mărfuri similare și sprijinind exportul acestora. Pe cînd cel de-al treilea grup ar trebui să devină o prioritate absolută pentru Guvern. De asemenea, ar trebui să se ofere stimulente consistente pentru dezvoltarea producției de bunuri din cel de-al patrulea grup”, a subliniat cunoscutul om de afaceri.

El a menționat că Moldova ar trebui să creeze un sistem de înlesniri și stimulente pentru dezvoltarea producției de astfel de mărfuri și livrările acestora în străinătate, limitînd, în acelaşi timp, cu respectarea cadrului legal, posibilitatea de a importa astfel de produse.

Vasile Chirtoca a explicat că a doua direcție este strîns legată de prima. În fiecare centru raional, ar trebui create platforme industriale, axate pe crearea și dezvoltarea accelerată a noilor producții de mărfuri pentru înlocuirea importurilor și pentru export. Despre aceasta a vorbit președintele Igor Dodon la un recent forum de afaceri.

„Aceste afaceri ar trebui să se bazeze pe utilizarea celor mai moderne tehnologii și să producă produse de cea mai înaltă calitate. Acestea trebuie să fie scutite de impozitul pe venit pe o perioadă lungă de timp, ar trebui să se prevadă scutiri de TVA pentru importul de echipamente și know-how, precum și alte stimulente și garanții pe termen lung. Sub rezerva creării unui anumit număr de locuri de muncă cu un salariu mediu garantat al angajaților. Și, desigur, unul dintre principalele criterii pentru astfel de afaceri ar trebui să fie respectarea celor mai înalte standarde de protecție a mediului. Ecologia și „economia verde” ar trebui să devină, de asemenea, un atribut indispensabil al Moldovei”, a spus Vasile Chirtoca.

Leave a Reply