Chirtoca_pres_club_februarie_02_s

Sîntem moldoveni, vorbim limba moldovenească (Video)

„În calitate de cetățean sînt îngrijorat de faptul că noi nu avem o concepție clară de edificare a statului național”, a declarat consilierul municipal, președintele fracțiunii comuniștilor și celor fără partid în cadrul Consiliului municipal Chișinău, Vasili Chirtoca, la reuniunea Clubului de presă „Rezonanța socială”.

În opinia lui, în acest context, una dintre cele mai importante chestiuni este denumirea națiunii, limbii și țării. „Sîntem moldoveni, vorbim limba moldovenească, țara se numește Republica Moldova. Dacă nu vom menține aceste condiții, nu vom avea nicio perspectivă”.

„De 20 de ani, în țara noastră se desfășoară procesul de românizare, la școală se predă istoria românilor, noi nu cunoaștem istoria Moldovei, se face totul pentru ca tineretul să-și uite originile și națiunea, denumirea poporului și limbii. Iar în unele posturi cheie se află oponenții statalității moldovenești. Spre exemplu, judecătorii Curții Constituționale, care prin hotărîrea sa au plasat hotărîrea Parlamentului mai presus de Constituție, deși nici un act legislativ nu poate să contravină Constituției și nici să fie mai presus decît ea”, a menționat consilierul municipal.

El și-a exprimat regretul în legătură cu faptul că în țară nu există o concepție de economie bazată pe un sistem financiar puternic. Actualul sistem nu este capabil să deservească dezvoltarea economiei. „Degradează provincia – leagănul culturii oricărui popor. Nu se face nimic pentru a-i da un impuls nou de dezvoltare. Cum au putut miniștrii educației liberali să adopte decizia privind lichidarea școlilor în sate, inclusiv în cele fondate încă pe vremurile lui Ștefan cel Mare? Pentru a economisi cîteva milioane de lei? Satul moare fără școală. Adică unii oameni măsoară totul în bani și aceasta este o problemă mare”, consideră renumitul întreprinzător.

El a mai specificat că poporul moldovenesc va putea depăși toate dificultățile. „În cele mai grele vremuri, în pofida faptului că ne aflăm pe ultimele poziții ale ratingului printre țările europene, oamenii noștri încearcă să ridice nivelul de viață. Ei cîștigă peste hotare și aduc banii în țară, construiesc case. Dacă acest lucru va fi ghidat de o politică corespunzătoare a statului, noi foarte repede vom depăși aceste dificultăți și vom avansa. Sînt sigur”, a conchis Vasili Chirtoca.

Leave a Reply