Chirtoca_veterani_noi_md

A fost inaugurat Monumentul „Victimelor Fascismului” (FOTO, VIDEO)

Astăzi, în capitală a fost inaugurat, după restaurare, Monumentul „Victimelor fascismului”, situat la începutul traseului spre Orhei, relatează NOI.md.

La evenimentul de inaugurare au fost, totodată, comemorate persoanele executate în masă de către fasciști. Printre cei 14 mii de oameni omorîți se numără evrei, rromi, ruși, moldoveni.

„Zilnic priveam moartea în ochi. Oameni nevinovați erau încărcați în căruțe și aduși în lagărele de concentrare. E foarte bine că au restaurat acest monument remarcabil. El este destinat generațiilor viitoare, în același timp reamintindu-ne tuturor că trebuie să luptăm pentru ca o asemenea nenorocire să nu se repete”, a declarat președintele Asociaţiei foştilor deţinuţi ai ghetourilor şi lagărelor de concentrare, Vladimir Ţincler, intervievat de NOI.md.

La depunerile de flori și cu mesaje de felicitare cu ocazia Zilei Victoriei au participat candidatul la postul de primar general al capitalei Vasile Chirtoca, liderul PSRM, Igor Dodon, ambasadorul Ungariei la Chişinău, Mátyás Szilágyi, veterani, elevi din liceele capitalei, reprezentanți ai Comunității evreiești, ai Comunității ruse din Republica Moldova și mulți alții.

„Sîntem împărțiți după criterii politice, după naționalitate, dar cea mai urîtă modalitate de divizare este cea după criterii de rasă – fascismul. Ceea ce s-a făcut din inițiativa Comunității evreiești, cu ajutorul multor oameni din țară, este un act de unire, de unire a oamenilor în jurul monumentului, pentru ca acele momente să nu se repete. Este un act de unire în jurul istoriei adevărate. Memorie veșnică victimelor executate de mîinile fasciștilor!”, a menționat candidatul la postul de primar general al capitalei, sponsor al lucrărilor de restaurare, Vasile Chirtoca.

Monumentul „Victimelor fascismului”, realizat de sculptorul Aurel David, a fost creat la începutul anilor 60 ai secolului trecut și instalat în locul de execuție în masă de către fasciști a evreilor, rromilor, rușilor, moldovenilor.

Această prezentare necesită JavaScript.

Leave a Reply