Chirtoca_chiornii_tiulpan_10

301 lumînări de comemorare au fost aprinse la Chișinău (Video, Foto)

Forumul Internațional „Veteranii războaielor – pentru buna vecinătate și pace”, desfășurat la Chișinău în perioada 16-17 mai, s-a încheiat duminică seara printr-o acțiune de comemorare a originarilor din Moldova care și-au dat viața în timpul conflictului armat din Afganistan din 1979-1989.

301 lumînări de comemorare – cîte una pentru fiecare dintre originarii din Moldova căzuți în Afganistan – au fost aprinse de participanții și oaspeții de onoare ai Forumului „Veteranii războaielor – pentru buna vecinătate și pace” duminică seara, 17 mai. Acțiunea a avut loc la Complexul memorial „Fiilor Patriei – memorie eternă” din sectorul Rîșcani. Pe platoul memorialului s-au adunat peste 3 mii de persoane. Forumul a întrunit delegați din 22 de țări, care au adoptat o rezoluție ce prevede întreprinderea tuturor eforturilor necesare pentru aplanarea conflictului armat de pe teritoriul Ucrainei.

Printre oaspeții de onoare ai Forumului care au participat la aprinderea lumînărilor de comemorare s-au făcut remarcați și al treilea președinte al Moldovei, Vladimir Voronin, președintele holdingului DAAC Hermes, Vasili Chirtoca, șefa fracțiunii PCRM în Parlament Violeta Ivanov, ex-ministrul Apărării al RM, ambasadorul, generalul Victor Gaiciuc, fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, generalul Ion Coropcean, care a luptat în Afganistan, și multe alte persoane demne și interesante.

Deoarece ziua acțiunii de comemorare „301 lumînări de comemorare” a coincis cu cea de-a 8-a aniversare a Complexului memorial „Fiilor Patriei – memorie eternă”, a avut loc și o festivitate. Participanții și oaspeții Forumului Internațional „Veteranii războaielor – pentru buna vecinătate și pace”, precum și locuitorii Chișinăului au fost spectatorii unui concert de cîntece de război. Pe scena „Scuarului eroilor căzuți în Afganistan” au evoluat numeroși interpreți celebri în acest gen de muzică, inclusiv ansamblul Trupelor Aeropurtate ale Federației Ruse „Beretele albastre” și formația muzicală „Kaskad”. Cîntecele „Azurul” («Синевa») și „Cercetarea batalionului” («Батальонная разведка»), care se bucură de popularitate încă de la mijlocul anilor 80, au fost cîntate de toți cei prezenți.

Această prezentare necesită JavaScript.

Leave a Reply