Chirtoca_02_1

Poziţia Primăriei este „dezbină şi stăpîneşte”

Drept răspuns la acuzaţiile aduse de Ion Cebanu, potrivit cărora cei care nu sînt cu ei nu sînt interesaţi în soluţionarea problemelor oraşului, conducătorii fracţiunilor au lansat unele declaraţii.

Preşedintele fracţiunii comuniştilor şi celor neafiliaţi, Vasilii Chirtoca, a reamintit expresia cunoscută de pe vremurile Imperiului Roman: „Dezbină şi stăpîneşte – oamenii cunosc acest lucru de cîteva milenii. Să înţeleg că aceasta este principala preocupare pe parcursul tuturor şedinţelor. Aceasta este şi poziţia Primăriei şi, cu regret, a colegilor noştri din Partidul Liberal. Dezbinarea este necesară pentru a construi în zonele verzi, în interiorul cartierelor, pentru a instala gherete, a prelungi arenda tarabelor etc., dar astfel noi nu soluţionăm problemele oraşului.

Cîteva luni în urmă, fracţiunea noastră a propus un şir de proiecte foarte importante pentru oraş. Este vorba despre interzicerea construcţiilor, despre îmbunătăţirea managementului Primăriei, despre prelucrarea deşeurilor, deoarece s-a ajuns la o catastrofă ecologică. Iar noi despre ce vorbim aici? Despre formarea unei oarecare majorităţi. La nivel local noi nu avem nevoie de majoritate creată în baza principiilor politice. Trebuie să formăm o majoritate pro-Chişinău. Şi fracţiunea noastră va lupta pentru aceasta”.

Conducătorul fracţiunii PPEM, Oazu Nantoi: „Fracţiunea noastră este prezentă la această şedinţă convocată de primarul general şi intenţionează să voteze pentru ordinea de zi propusă de el. Fracţiunea PPEM nu va accepta speculaţii de doi bani sub acoperirea geopoliticii în cadrul şedinţei de astăzi. În caz contrar, vom părăsi sala, deoarece nu dorim să participăm la acest spectacol”.

Reprezentantul fracţiunii „Partidul Nostru”, Ilian Caşu: „Nu trebuie să facem geopolitică în Consiliul municipal Chişinău. Zece ani de astfel de ocupaţii au dus Chişinăul la degradare. Şi primarul, în mod intenţionat, distruge oraşul. Fracţiunea noastră va vota doar proiectele în care nu se face geopolitică, fără a ne aprofunda cine sîntem noi, care este limba vorbită etc. De aceea îi chemăm pe toţi să discute lucrurile de care într-adevăr are nevoie oraşul. Dorim să muncim pentru binele Chişinăului”.

Preşedintele fracţiunii PSRM, Ion Ceban: „Sîntem astăzi prezenţi în sală, deoarece, în grup de 26 de consilieri, am semnat declaraţia privind convocarea Consiliului municipal pe data de 11 februarie. Singurul nostru scop este să facem oraşul mai confortabil pentru oamenii cu diverse viziuni politice, pentru copii şi bătrîni, tineret şi adulţi. Zonele verzi trebuie să rămînă zone verzi. Oraşul trebuie să arate oraş, el nu trebuie să fie aglomerat cu gherete şi diverse construcţii. Drumurile trebuie să fie bune. Dacă putem să facem oraşul mai frumos, haideţi să depunem eforturi împreună”.

Potrivit declaraţiilor, fracţiunile de stînga optează pentru soluţionarea problemelor oraşului. Liberalii susţin la fel. Atunci de ce în acest caz Consiliul municipal Chişinău nu poate activa în mod coerent?

Leave a Reply