strada puskin

Poți fi naționalist și unionist, dar nu trebuie să fii Idiot. Opinie

Poți fi naționalist și unionist prin convingere, dar nu trebuie să fii Idiot.

Această opinie a fost exprimată de către președintele companiei DAAC-Hermes, figură publică și consilier municipal al capitalei, Vasile Chirtoca, comentînd ideea exprimată de către un grup de cetățeni de a redenumi actuala stradă Alexandr Pușkin în Nicolae Dabija și care au transmis o petiție în acest sens la primărie.

La rîndul său, fostul ministru al Culturii din Rusia, acum reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse pentru cooperarea culturală internațională, Mihail Shvydkoi, comentînd inițiativa sus-menționată, a spus că îl cunoștea pe Nicolae Dabija drept un scriitor bun și este sigur că el nu ar fi fost de acord cu faptul ca strada care poartă numele lui Alexandr Pușkin să fie redenumită în cinstea sa.

„Sînt convins că, indiferent de atitudinea sa față de Rusia, nu i-ar fi plăcut deloc o astfel de istorie. În general, mi se pare că în astfel de redenumiri există, îmi cer scuze, o vulgaritate”, a spus Mihail Shvydkoi.

Fostul ministru al Culturii Rusiei este convins că strada Pușkin din Chișinău își va păstra denumirea.

„Este clar că există oameni care folosesc orice ocazie pentru a certa Rusia cu Moldova. Dar nu cred că acest lucru va aduce în cele din urmă beneficii poporului moldovean”, a spus Mihail Shvydkoi.

Vă reamintim că în rețea a fost creată și o petiție online prin care autoritățile din capitală sînt îndemnate să nu permită redenumirea străzii Alexandr Pușkin din Chișinău. Locuitorii Chișinăului și ai altor localități din Moldova se opun redenumirii străzii Alexandr Sergheevici Pușkin din capitală, iar propunerea de a-i atribui numele scriitorului Nicolae Dabija este considerată inadecvată și provocatoare. Ei cred că se încearcă din nou dezbinarea poporului, agravarea situației. Drept ținte sînt alese numele străzilor care poartă un caracter simbolic.
”Sarcina noastră este să nu permitem ca țara noastră, Chișinăul nostru iubit, să fie din nou puse într-o lumină negativă a luptătorilor împotriva culturii și memoriei”, se arată în petiția online, care va fi transmisă Primăriei capitalei, primarul capitalei, Ion Ceban.

Leave a Reply