chirtoca88_noi_md

Trebuie găsiți viceprimari care vor sta ca cerberii la straja intereselor orașului (Video)

În ședința de joi a Consiliului Municipal Chișinău nu s-a reușit desemnarea viceprimarilor. Nu s-a ajuns nici chiar la anunțarea unor nume concrete de candidați la această funcție. Președintele fracțiunii comuniștilor și a celor fără de partid, Vasilii Chirtoca, a relatat pentru NOI.md despre ceea ce a avut loc după ușile închise ale fracțiunilor municipale în timpul consultărilor lui Dorin Chirtoacă cu consilierii.

„Primarul general a propus două variante. Conform primei variante, cei doi viceprimari interimari rămîn în funcții, iar alții doi sînt aleși din rîndul candidaților propuși de majoritatea din CMC, care mi se pare că nu mai există. A doua variantă prevede ca totul să înceapă de la zero – cei doi viceprimari interimari pleacă din funcție și patru viceprimari noi sînt aleși după o formulă de consens sau prin majoritatea voturilor. Noi considerăm că actualii viceprimari interimari probabil sînt specialiști buni, dar se pare că ei deja au obosit”, a menționat președintele fracțiunii comuniștilor și a celor fără de partid.

Vasilii Chirtoca a spus că actualii doi viceprimari s-au pomenit cu prea mulți cunoscuți care le solicită ba să defrișeze o dumbravă, ba niște arbori, pentru să construiască ceva între blocuri, pe trotuare sau în spațiile verzi. Iar viceprimarii pur și simplu nu-i pot refuza pe acești prieteni mulți și în așa fel nu se respectă procesul de dezvoltare a Chișinăului, principiile complexității, ansamblul și zonarea. În consecință, nu sînt soluționate problemele legate de dezvoltarea infrastructurii pentru cicliști, nu sînt lichidate chioșcurile, chiar dacă primarul general spune că numărul lor s-a redus. Spre exemplu, vizavi de supermarketul „Green Hills” de lîngă uzina „Topaz”, pe parcursul ultimilor opt ani numărul chioșcurilor a crescut de 10 ori.

„Pentru a realiza politica spre care tinde Consiliul Municipal Chișinău, domnul primar trebuie să aibă adjuncți care vor sta ca cerberii la straja intereselor orașului și vor dezvolta municipiul în direcția necesară. Aceasta este poziția fracțiunii noastre”, a subliniat Vasilii Chirtoca.

Potrivit consilierului, în cadrul consultărilor nu au fost discutate candidaturi concrete. „Noi am menționat doar numele celor care, în opinia noastră, trebuie să plece din funcții, iar mai departe urmează să avem consultări. Primarul general a ascultat doar părerile fracțiunilor în acest sens. Eu consider că trebuie identificați patru viceprimari noi, care, cu forțe noi, cu energie nouă, se vor ocupa de soluționarea problemelor orașului. Indiscutabil, ar fi mai bine ca în funcțiile de viceprimari să vină tehnocrați, pentru că este o activitate ce ține de gospodăria orașului. E nevoie de cunoștințe, experiență tehnocratică, trebuie să fii gospodar sau să cunoști bine sfera socială”, a conchis Vasilii Chirtoca.

www.noi.md

Leave a Reply