Chirtoca_Belichinkova_02

Nu împărtășesc ideea națiunii civice (VIDEO)

Ideea națiunii civice nu este actuală pentru Republica Moldova din mai multe motive obiective.

Declarația aparține președintelui fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid din Consiliul municipal Chișinău (CMC), Vasili Chirtoca, și a fost făcută în cadrul unei emisiuni de la „Accent TV”, informează NOI.md.

„Nu împărtășesc ideea națiunii civice. Națiunea civică apare de obicei în țările care din start sînt multinaționale. De exemplu, America (SUA – nota red.), cu toate că ea deja devine stat național. Astăzi ei se pot numi americani, iar mîine își vor numi limba americană. Am discutat cu un australian care spunea că vorbește limba australiană. Cred că este un lucru principial pentru noi, pentru că avem nevoie de fundament”, a declarat Chirtoca.

„Fundamentul se poate baza pe naționalismul nostru moldovenesc sănătos. Noi avem o istorie foarte frumoasă, o istorie medievală bine descrisă, o istorie străveche foarte interesantă, avem descoperiri arheologice bogate. Dacă cultura moldovenească ar fi studiată suficient de profund, s-ar ajunge la concluzia că ea este o bogată cultură europeană cu care se poate compara doar cultura slavă. Nici un popor din Occident nu are o asemenea cultură bogată ca noi”, consideră consilierul municipal.

„Dacă politicienii, indiferent cine – democrații, liberal-democrații, comuniștii sau socialiștii, ar dori într-adevăr să edifice statul, ei trebuie să pună la temelie toate principiile necesare – denumirea limbii, națiunii și statului”, a conchis Vasili Chirtocă.

El și-a exprimat convingerea că la 25 de ani de independență Republica Moldova s-a afirmat ca stat, însă principala problemă rămîne incompetența în problemele de administrare a celor care ocupă funcții de conducere în organele publice.

Leave a Reply