Chirtoca_Matei Basarab_02

Știu cum să readuc ordinea la Chișinău în cel mai scurt timp (Foto, Video)

Ședința Consiliului Pedagogic al Liceului Teoretic „Matei Basarab” de la Chișinău a fost una neobișnuită, deoarece la ea au participat, în calitate de oaspeţi, directorul Liceului Teoretic „Natalia Gheorghiu” Irina Bogaciuc, deputatul în Parlament, istoricul Sergiu Stati și candidatul la postul de primar general al capitalei Vasili Chirtoca.

Inițial profesorii, ca de obicei, au discutat planurile pentru lunile estivale. Ei mai urmează să organizeze și să desfășoare ultimul sunet, examenele de trecere și de absolvire, reparația claselor. Însă cel mai mult timp a fost dedicat comunicării cu oaspeții.

Vasili Chirtoca le-a povestit pedagogilor despre sine, prezentîndu-şi programul de gestiune a capitalei: „Îmi place foarte mult Chișinăul, acest oraș a fost construit inteligent și bine gîndit”, a spus Vasili Chirtoca, menționînd că în proiectarea capitalei se evidențiază foarte mult aportul compatriotului nostru Alexei Șciusev.

”Dacă privim din dealul sectorului Rîșcani, se vede foarte bine că fostul bulevard al Tineretului ajunge exact la Catedrală Metropolitană, a spus Chirtoca, menționînd că deja de mulți ani nu se observă o asemenea armonie a liniilor în planificarea și construcția urbană. Parcurile noastre constituie farmecul urbanisticii. Ele au fost așezate pe afluenții rîului Bîc, care creează cascadele lacurilor, construite în conformitate cu regulile urbanismului. Aici nu este nimic de prisos. Cartierele sovietice istorice au fost bine construite. Însă astăzi totul în oraș degradează. Peste tot sînt automobile, spațiile verzi sînt distruse, peste tot sînt bucăți de asfalt și gropi, în unele locuri nu sînt borduri și toți se tem permanent că în curte, în fața geamurilor lor, cineva va construi ceva”.

Vasili Chirtoca i-a asigurat pe cei prezenți că el și colegii lui știu exact cum să readucă la Chișinău ordinea, în cel mai scurt timp: „Pentru dezvoltarea orașului sînt necesari bani și resurse organizaționale. În programul elaborat de noi toate problemele sînt divizate în două categorii. Din prima fac parte cele care pot fi soluționate în baza bugetului existent. Noi vom începe soluționarea lor imediat și o vom finaliza în trei-patru ani. Al doilea bloc de probleme necesită investiții mari și resurse suplimentare. Pentru realizarea lor vom contracta credite pe termen lung (pe 25-30 de ani) cu o dobîndă de 1-1,5 la sută anual. Nu trebuie să ne temem de credite –în baza lor a fost construit întregul business contemporan. Principalul este să găsim condiții cu adevărat avantajoase”, a specificat Chirtoca.

De asemenea, el a relatat despre planurile de combatere a corupției în gospodăria orășenească. După ce va cîștiga alegerile din 14 iunie, Vasili Chirtoca intenționează să organizeze reatestarea tuturor funcționarilor orașului: „La moment majoritatea dintre ei au un obiectiv comun: crearea problemelor pentru locuitori, tot ei oferindu-le ajutor pentru soluționarea acestora, ba chiar cu dragă inimă. Funcționarii așteaptă mitele! Noi însă le vom pune capăt foarte repede!”, a promis Chirtoca.

Această prezentare necesită JavaScript.

Leave a Reply