Chirtoca_CNAS_02

Problema redenumirii străzilor trebuie abordată cu mare atenție

„Problema redenumirii străzilor trebuie abordată cu mare atenție, analizînd toate argumentele «pro» și «contra»”, consideră președintele fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid din Consiliul Municipal Chișinău (CMC), Vasilii Chirtoca. „În afară de faptul că redenumirea străzilor este costisitoare pentru oraș, pentru cetățenii și persoanele juridice care locuiesc și activează pe adresele respective, dacă totuși redenumim străzile, atunci nimeni nu trebuie să rămînă nemulțumit”.

„Asemenea decizii nu trebuie să fie de conjunctură, nu trebuie să satisfacă vanitatea unor cetățeni sau grupuri, nu trebuie să rezolve problemele politice de moment ale nu știu cui. Asemenea decizii trebuie să-i unească pe oameni, nu să-i dezbine”, a menționat Vasilii Chirtoca.

În opinia interlocutorului, „înainte de a numi o stradă din capitala unui stat în cinstea cuiva, trebuie de analizat viața acelei personalități, rolul ei în dezvoltarea și proslăvirea urbei sau statului, patriotismul și dragostea ei față de țara sa. Puțină lume își amintește de Diordiță (cu toate că el a fost un prim-ministru demn al RSSM), de aceea redenumirea străzii Diordiță în cinstea genialului nostru compozitor Eugen Doga ar putea fi acceptată și i-ar uni pe orășeni”.

„Însă nu este clar de ce trebuie redenumită strada Cosmonauților, punînd cruce pe aportul republicii noastre în explorarea spațiului cosmic. În RSSM se fabricau produse alimentare pentru cosmonauți, ambalaje pentru alimente, dispozitive și utilaj pentru aparatele cosmice și sistemele de ghidare. Iuri Gagarin a fost un mare amator de vinuri moldovenești, iar biografia mai multor cosmonauți este legată de țara noastră… Pentru mine este o enigmă de ce așa-numita majoritate proeuropeană din CMC a adoptat o asemenea decizie”, a spus Vasilii Chirtoca.

One Comment

  • Gheorghe Cirlan

    Vasile Afanasevici! Dumneavoastra sunteti un mare ortodox.Bafta.

Leave a Reply