Chirtoca_Ghidighici_ (20)

Plaja de la Ghidighici va fi renovată (FOTO, VIDEO)

La Vatra – suburbie a Chișinăului – se încheie cu succes proiectul de reabilitare a plajei lacului Ghidighici. Proiectul a fost elaborat și este implementat de organizația Sporter.md în comun cu mai multe organizații obștești, cu susținerea financiară a conducătorului holdingului „DAAC Hermes”, Vasili Chirtoca, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău.

„A sosit vara, iar locuitorii Chișinăului practic nu au unde să se bronzeze și să se scalde”, a menționat pentru NOI.md managerul proiectului de reabilitare a plajei, Ecaterina Baclanova, care reprezintă Sporter.md. „Plaja de la Vadul lui Vodă și cele cîteva lacuri din Chișinău sînt insuficiente, iar multe bazine acvatice în genere sînt închise. Un grup de la Sporter.md a venit la plaja de la Ghidighici cu treburi legate de sport și a văzut în ce stare se află aceasta. Am decis să o reabilităm. Ne-am adresat la mai multe instituții de stat, însă nimeni nu a reacționat la ideea noastră, în afară de domnul Vasile Chirtoca, care imediat după prima noastră adresare ne-a telefonat și ne-a spus că plaja va fi renovată, or, chișinăuienii trebuie să aibă un loc de odihnă cu familia”.

Ecaterina a relatat că la plajă a fost deja adus peste o mie de metri cubi de nisip, a fost arendată tehnică specială pentru curățarea litoralului și nivelarea nisipului. Concomitent, se realizează un proiect privind reabilitarea și decorarea artistică în stil modern a cabinelor de schimb. „Cred că peste două săptămîni doritorii deja se vor putea odihni pe plajă”, a spus Ecaterina Baclanova.

Candidatul la funcția de primar al capitalei Vasili Chirtoca, care patronează proiectul de reabilitare a plajei de la Ghidighici, a urmărit procesul de descărcare a nisipului și curățare a litoralului de către voluntari cu satisfacție vădită: „Această plajă îmi amintește de copilărie și adolescență. Noi veneam aici pe biciclete, jucam fotbal și volei, petreceam aici aproape întreaga vară. Privind la ceea ce se întîmplă acum în țara noastră, compar cu situația din perioada sovietică, pe care o critică așa-zișii democrați și liberali. Văd cît de mult a degradat țara și principalul ei oraș. Aici era o plajă minunată, amenajată, cu locuri de alimentație publică. În fiecare seară plaja era curățată, tot aici se afla o dragă de curățare a litoralului de nămol, alge și stufiș. Această zona de odihnă trebuie reabilitată, aici este necesar de investit atît de cît e nevoie, și este o sumă importantă. Deocamdată însă, vom face totul pentru a reanima plaja, astfel încît aici să poată fi deschis sezonul estival din acest an. La anul viitor ne vom ocupa de acest loc mai îndeaproape și vom finaliza lucrările de amenajare și de restituire a acestei plaje Chișinăului și locuitorilor capitalei în calitate de cadou către aniversarea a 580-a a orașului nostru. Cu regret, pînă acum așa și nu am reușit să dăm de primarul Vatrei, pentru a stabili cine și cum gestionează acest teritoriu”, a spus Vasili Chirtoca.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

 

Leave a Reply