Chirtoca_Inimile_Chisinaului_Buiucani_19

Pe fundalul realizării unui program străin, se distruge sistemul de educație a copiilor (VIDEO)

În Republica Moldova există un program finanțat de peste hotare, cu un buget de cîteva milioane de euro sau chiar cîteva zeci de milioane de euro. Pe fundalul implementării acestui program, devin pustii casele de copii, școlile-internat, iar concomitent apare un număr mare de copii fără supraveghere. Constatarea a fost făcută de președintele fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid din Consiliul municipal Chișinău (CMC), Vasilii Chirtoca, după zădărnicirea scandaloasă a ședinței CMC.

Potrivit lui Vasilii Chirtoca, acum consilierii fracțiunii se clarifică detaliat cu acest program. „Prima dată am depistat situația catastrofală legată de copiii fără supraveghere în timpul campaniei electorale. Știam și anterior despre existența acestei probleme, însă nu presupuneam care este amploarea și nu înțelegeam de ce în ultimii patru ani numărul copiilor fără supraveghere a crescut simțitor”, a recunoscut consilierul municipal. De menționat că Vasilii Chirtoca se ocupă de problemele educației copiilor din familiile vulnerabile de mult timp. Holdingul „DAAC Hermes” susține casele de copii de 15 ani.

„Nu afișăm această activitate, însă în tot acest timp direcțiile noastre din domeniul automobilistic, agricol și tehnologii informaționale au investit nu mai puțin de 20 de milioane de lei în casele de copii de tip familial, în Școala-internat nr. 3 din Chișinău, în casele de copii din satul Pîrîta (raionul Dubăsari) și satul Visoca (raionul Soroca). În comun cu Ministerul Educației și alți sponsori am adus aceste instituții într-o stare excelentă. Acolo copiii sînt îngrijiți, au pedagogi calificați, alimentație bună. În perioada vacanțelor, copiii orfani se află în încăperi bine amenajate, noi în permanență le procurăm haine. Atunci cînd pleacă în alte instituții de învățămînt (mediu de specialitate sau superior), ei au o casă unde pot reveni. Și ei revin în vacanță, de exemplu, pînă cînd își întemeiază familii proprii”, a menționat Vasilii Chirtoca.

Însă, potrivit consilierului municipal, prin implementarea unui program străin, copiii sînt luați din aceste instituții și întorși în familiile biologice. Mulți copii sau deja au fugit din aceste familii, sau există decizii de judecată care prevăd ca aceștia să fie luați din familiile biologice. Dacă părinții sînt nepăsători, ei nu mai pot fi reeducați, de aceea copiii din nou fug din asemenea familii după ce sînt întorși. Însă acești „părinți” primesc în cadrul programului respectiv anumite mijloace financiare. Se vorbește că nu toți banii ajung la acești părinți, că o parte dintre ei ajung în buzunarele funcționarilor care „promovează” asemenea programe. Acest lucru se produce pe fundalul caselor de copii care rămîn pustii, unde sînt create condiții excelente pentru copii. De exemplu, în casa de copii din satul Visoca, din cei 250 de copii au rămas circa 50, iar în casa de copii din satul Pîrîta, din peste 200 de copii au rămas, la fel, circa 50. Iar între timp se construiesc nu se știe ce fel de încăperi pentru cîteva zeci de copii și se finanțează părinții nepăsători, care nu este clar ce fac cu banii primiți. Astfel, se distruge un sistem întreg de educație a copiilor, care a funcționat cu succes încă în perioada sovietică.

„Noi studiem dacă țara noastră are anumite angajamente în acest domeniu pe plan internațional. Însă în orice caz, o asemenea abordare nu este corectă. De aceea, noi am propus să nu votăm acum pentru deciziile legate de proiectul «Concordia. Proiecte sociale» și crearea serviciilor sociale «Casa comunitară» și «Locuința socială asistată», ci să le remitem spre o analizare suplimentară, să mergem în familiile în care au fost întorși copiii, să vizităm casele de copii de tip familial pentru a înțelege ce fel de ajutor primesc ei. Și asta pentru că, de fiecare dată cînd casele de copii de tip familial pe care le susținem ni se adresează după ajutor, vedem că ele nu sînt finanțate și nici ajutate de nimeni, după cum se spune aici. Noi ne-am abținut de la votare și am propus să decidem cum să dezvoltăm strategic problema activității cu copiii dificili în Chișinău. De menționat că reprezentanții așa-zisei majorități proeuropene au adoptat o poziție stranie, neînțelegînd pentru ce sînt îndemnați să voteze. Nu înțeleg, însă unii dintre ei fac demagogie, acuzîndu-ne că sîntem împotriva intereselor copiilor. De bună seamă – posibilitățile demagogiei sînt nelimitate”, a explicat poziția fracțiunii Vasilii Chirtoca.

Leave a Reply