Chirtoca_ICAM_ (1)

Nu sîntem încă atît de „civilizați” ca să încetăm a ne opune

În istoria Moldovei independente plusurile în orice caz prevalează asupra minusurilor, afirmă omul de afaceri Vasili Chirtoca în interviul acordat lui Artur Efremov, și publicat pe portalul Privesc.eu. Seria de interviuri ale conducătorului Clubului Internațional de Presă Artur Efremov cu personalități cunoscute din Moldova este consacrată aniversării a 24-a a independenței Republicii Moldova, informează NOI.md.

„Dacă această perioadă scurtă a istoriei este examinată sub aspectul retrospectivei istorice de sute și mii de ani, atunci, desigur, sînt numai plusuri”, consideră Vasili Chirtoca, răspunzînd la întrebarea despre plusurile și minusurile perioadei de independență a Moldovei.

„În primul rînd, iar aceasta este foarte important, a fost restabilită statalitatea unuia dintre cele mai vechi popoare ale Europei, cu o cultură colosal de bogată. Acesta este un plus enorm nu numai pentru poporul moldovenesc, dar și în ansamblu pentru așa-numita lume românească. Pentru că toți știm cît este de important obolul culturii moldovenești în ansamblu la cultura românilor – fapt fundamental.

Un plus foarte mare (care se va manifesta cu timpul) constă în crearea unui sistem durabil de dezvoltare, ținînd cont de actualele provocări, în cadrul unui stat mic, cum este Republica Moldova, e mult mai simplu decît într-un stat mare.

Al treilea plus are legătură cu al doilea: noi deocamdată nu sîntem un sistem „acaparat” totalmente de valorile străine. De aceea, cred că vom reuși să ne opunem. Înainte de toate, sper că vom reuși să înlocuim complet în agricultură semințele de culturi și puieții, mulți dintre care sînt modificați genetic, că treptat ne vom îndepărta de standardele din produsele alimentare, multe dintre care conțin ingrediente artificiale: coloranți, aromatizatori, îndulcitori. Eu cred că noi nu sîntem încă atît de „civilizați” și de aceea vom ține piept lacunelor civilizației occidentale considerate drept calități”, a menționat în interviu Vasili Chirtoca.

Leave a Reply