Chirtoca_taxi_ (14)

Pentru fiecare dolar oferit de la Moldova se iau două (FOTO, VIDEO)

Candidatul la funcția de primar general al capitalei din partea PCRM, Vasili Chirtoca, continuă întîlnirile electorale cu colectivele de muncă din municipiu. Miercuri, 10 iunie, echipa lui Chirtoca s-a întîlnit cu angajații serviciului de taxi Taxi Cab, Spitalului „Sfînta Treime”, Fabricii „Bucuria” și rețelelor de magazine „Alina Electronic” și „Bomba”. Discuțiile cu electoratul s-au axat, în principal, pe proiectele economice care fac parte din programul de administrare a municipiului, elaborat de stafful lui Vasili Chirtoca.

„Fără o politică economică funcțională actualele autorități ale municipiului riscă să împingă Chișinăul, dar și întreaga țară, în capcana datoriilor, astfel a caracterizat situația creată în economia municipiului Vasili Chirtoca. Luînd primele credite disponibile, deseori cu o dobîndă ridicată și pe un termen ce nu depășește 10 ani, acești pseudoeconomiști ne pregătesc tuturor un viitor sumbru”, a specificat candidatul la postul de primar al capitalei.

Vasili Chirtoca a menționat că acum investitorii care cooperează cu actualele autorități primesc de la Moldova, de la fiecare dolar din asistența acordată țării noastre, un venit de cel puțin doi dolari. Situația poate fi salvată de noua echipă a autorităților, din care, împreună cu politicieni, vor face parte businessmeni care au experiență în realizarea proiectelor mixte. Doar în aceste condiții, consideră Vasili Chirtoca, va apărea posibilitatea de a selecta investitori străini reali care să ofere capitalei moldovenești credite pe un termen de zeci de ani, cu o dobîndă de 1-2 la sută anual.

Aceeași situație se atestă și în politică. După cum a menționat Vasili Chirtoca, „în momentul de față sînt aplicate două doctrine primitive după esență, cu ajutorul cărora politicienii dezbină societatea pentru a o dirija cu ușurință. Priviți: o bună parte a concetățenilor noștri îi ascultă pe cei care spun: „Vrem în Europa! Și Unirea!”, alta, fără a cere vreo explicație, crede lozincii „Vrem în Uniunea Vamală!”. Dar în realitate Moldova poate conta doar pe sine. Nici de la Bruxelles, nici de la Moscova, nici chiar de la Bucureștiul frățesc nu vor veni funcționari pentru a soluționa problemele noastre”, a spus Vasili Chirtoca.

Candidatul la postul de primar general al capitalei din partea PCRM consideră că este necesar să ne învățăm să planificăm economia municipiului și să o facem să funcționeze pentru binele capitalei, așa cum se face în toate țările moderne, în care autoritățile municipale reușesc să majoreze bugetele locale din contul activității administrative eficiente. De asemenea, un accent deosebit, în opinia lui Chirtoca, trebuie pus pe susținerea producătorului local. „Toți știu că la noi drumurile sînt construite, în principal, de companiile din România frățească. Dar numai la Chișinău sînt trei companii care pot realiza aceste lucrări nu mai rău și mai ieftin. Ele dispun de tehnică modernă, piese de schimb și personal calificat. Însă autoritățile locale continuă «să-și facă datoria frățească», ignorînd posibilitățile companiilor naționale”.

Un mesaj separat Chirtoca l-a pregătit celor care sînt dispuși să-l suspecteze de populism: „Vă reamintesc, eu nu sînt politician, sînt businessman. Știți care este diferența dintre aceste două categorii? Politicianul face promisiuni și, după expirarea termenului stabilit, explică competent și convingător de ce nu a reușit să realizeze promisiunea. Businessmanul, dîndu-și cuvîntul, întotdeauna își onorează obligațiile asumate”.

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Leave a Reply