Chirtoca_EXDRUPO_06

Drumurile în capitală trebuie construite de companii moldovenești

„În cadrul Primăriei Chișinău trebuie creată subdiviziunea „urbanistică”, care a existat în trecut și se ocupa de diverse probleme ale capitalei, inclusiv de dezvoltarea rețelei de transport”, a propus Vasilii Chirtoca, președinte al fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid în Consiliul Municipal Chișinău în timpul dezbaterilor la canalul de televiziune Prime.

El a comunicat că fracțiunea pe care o conduce are un plan de dezvoltare a rețelei de transport a Chișinăului, care a fost expus alegătorilor în timpul campaniei electorale. El ar putea deveni parte componentă a planului complex de dezvoltare a sistemului de transport al capitalei.

După cum se știe, componența precedentă a Consiliului Municipal a votat strategia dezvoltării transporturilor, inclusiv a parcărilor. Problema creării unei parcări subterane cu mai multe nivele sub Piața Marii Adunări Naționale îl preocupă pînă în prezent pe primarul general, care a participat la dezbaterile cu Vasilii Chirtoca.

Consilierul municipal i-a obiectat primarului: „Piața din centrul capitalei trebuie să rămînă, dar să fie renovată. Fracțiunea are propuneri în acest sens”. El l-a îndemnat pe Dorin Chirtoacă să se ocupe mai mult de problemele organizatorice.

„În primul rînd, trebuie să dăm de lucru nu companiilor străine, dar celor moldovenești. Ați anunțat un concurs pentru organizarea parcărilor, dar, conform condițiilor lui, nicio companie moldovenească nu poate nici măcar să participe”, a obiectat consilierul municipal.

El mai consideră că drumurile în oraș le pot construi tot întreprinderile autohtone. Nu se știe însă de ce aceste lucrări revin contractanților străini.

„Printre proiectele neadoptate de componența precedentă a Consiliului Municipal figurează unele care se referă la construcția parcărilor în zonele verzi și între blocuri. Acest fapt trebuie categoric interzis. Aceste zone sînt necesare pentru ca mamele să-și plimbe acolo copiii în cărucioare, iar dumneavoastră să realizați programul propriu de creare a pistelor pentru biciclete. Unde le veți organiza dacă veți construi în aceste spații? Principalii constructori de la noi sînt reprezentanții Partidului Liberal. Trebuie interzisă construcția în interiorul cartierelor”, consideră Vasilii Chirtoca.

El l-a îndemnat, de asemenea, pe primarul general să creeze Planul general al municipiului Chișinău. „E timpul să planificăm viitorul pentru cîteva decenii. Noi sîntem gata să vă ajutăm în această activitate”, a asigurat Chirtoca.

Leave a Reply