Chirtoca_Pushkin_01

Cu ajutorul poveștilor lui Pușkin și Creangă am înțeles filosofia vieții (FOTO)

Astăzi, 6 iunie, a avut loc ceremonia de depunere a florilor la monumentul lui A.S. Pușkin în centrul Chișinăului. La ceremonie au participat liderul Partidului Comuniștilor din RM, Vladimir Voronin, candidatul la postul de primar general al Chișinăului din partea PCRM, Vasili Chirtoca, deputații fracțiunii comuniștilor în Parlamentul RM, candidații la funcția de consilier municipal al capitalei.

Cei care au sosit dimineața devreme la monumentul marelui poet rus au declamat poeziile lui A.S. Pușkin, au vorbit nu numai despre contribuția sa la literatura mondială, ci și despre cît de oportun răsună astăzi versurile geniului.

„Pentru mine Pușkin este un mare poet, mare scriitor, mare filosof și mare demnitar. Pentru mine Pușkin este un învățător, cu ajutorul poveștilor căruia am înțeles filosofia vieții, personajele acestor povești, împreună cu poveștile lui Ion Creangă, au avut un ecou adînc în inima mea, și o influență semnificativă asupra formării personalității mele”, – a menționat Vasili Chirtoca.

Astăzi se împlinesc 216 ani din ziua nașterii lui Alexandr Pușkin (1799 – 1837) – marelui poet și scriitor, prozator, dramaturg și publicist rus, creator al limbii literare ruse.

Alexandru Puskin a petrecut una dintre cele mai frumoase și importante perioade din viața și activitatea sa în Moldova (1820 – 1823), unde a fost în exil. Aici poetul a comunicat cu decembriștii, membrii ai Societății Secrete de Sud. Poetul a fost interesat de viață, cultură, folclorul poporului moldovenesc, s-a împrietenit cu scriitorii moldoveni.

Această prezentare necesită JavaScript.

Leave a Reply