Chirtoca_CIPIDA

Centrul de prevenire a adicțiilor a chemat societatea să se consolideze de dragul viitorului (VIDEO)

Organizația Obștească Centrul Internaţional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor (CIPIDA) a prezentat pe 1 iunie o nouă carte-poveste orientată spre prevenirea dependenței de calculator. Povestea scrisă de Mircea și Jana Grecu este întitulată „Pantoful de sport și șlapul” («Кроссовка и шлепанец») și destinată copiilor de vîrstă școlară mică.

În poveste se vorbește despre aceea că vizitarea prea frecventă a lumii virtuale în scopuri distractive nu este compensată în niciun mod în lumea reală. Mai mult, succesele obținute în lumea virtuală sînt periculoase, deoarece creează un sentiment fals de încredere în forțele sale, neconfirmat de deprinderile și abilitățile practice.

Cartea este publicată în format colorat, în limba rusă, engleză și moldovenească concomitent.

Președintele CIPIDA, psihologul Maria Vîrlan a menționat că această carte este deja al doilea proiect destinat micuților, realizat de Centru. În anul trecut CIPIDA a publicat în același format cartea „În căutarea fericirii pierdute”, pentru profilaxia consumului de droguri în rîndul copiilor. De asemenea, Maria Vîrlan a accentuat caracterul unic al unei astfel de experiențe în Moldova și majoritatea țărilor CSI, exprimîndu-și speranța pentru dezvoltarea continuă a „terapiei prin poveste”.

Unul dintre președinții de onoare ai Centrului, procurorul municipiului Chișinău, Ion Diacov, cunoscut prin inițiativele sale în domeniul combaterii traficului de droguri, a spus că salută realizarea următorului proiect al CIPIDA: „Lupta cu pericolul drogurilor trebuie dusă în complex și din toate direcțiile concomitent”, a specificat Ion Diacov.

Candidatul la postul de primar general al municipiului Chișinău Vasili Chirtoca, care în calitate de președinte al holdingului DAAC Hermes sponsorizează toate proiectele CIPIDA, le-a adus mulțumiri autorilor poveștii, menționînd importanța și utilitatea profilaxiei oricărui tip de dependență, începînd cu cea mai fragedă vîrstă. De asemenea, Vasili Chirtoca a promis să ajute și în viitor la colectarea mijloacelor pentru realizarea proiectelor Centrului.

Autorii poveștilor „Pantoful de sport și șlapul” și „În căutarea fericirii pierdute” – mama și fiul Grecu, au relatat că le place foarte mult să muncească asupra proiectului. Ei le-au împărtășit celor prezenți planurile creative, menționînd că deja se discută conceptul unei noi povești bune și povățuitoare. Posibil aceasta va fi adresată copiilor care suferă de boli oncologice. Mircea Grecu a declamat poezii despre creație și preocupările de soarta Patriei. În final autorii au chemat societatea Moldovei să se consolideze de dragul construcției unui viitor luminos pentru țara noastră.

Leave a Reply