Chirtoca_Belichinkova_01

Moldova s-a afirmat în calitate de stat, dar conducătorii nu au cunoștințele necesare (VIDEO)

Moldova se apropie de cea de-a 25-a aniversare a independenței sale, fiind un stat de sine stătător.

Însă pînă acum ea se confruntă cu numeroase probleme la nivelul statului, una dintre care este lipsa de cunoștințe la cei care guvernează țara. Acest fapt l-a declarat în cadrul unei emisiuni de pe postul de televiziune „Accent TV” președintele fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid în cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC), Vasili Chirtoca, relatează NOI.md.

„Statul nostru s-a afirmat, orice s-ar vorbi. Moldova are o istorie, adică o bază serioasă, pe care ea se poate sprijini. Aceasta, ce-i drept, este zdruncinată în diverse direcții, însă există. Statul s-a autoafirmat, deoarece au fost formate toate atributele statului – imnul, drapelul, conducerea, Guvernul, Parlamentul, Președintele. A fost creat sistemul alegerilor. Deși cu unele probleme, ca și în multe alte țări democratice, dar există. În diverse structuri au fost create tradițiile, există o anumită continuitate. Cu regret, nu pretutindeni, deoarece noi nu am învățat să conștientizăm faptul că pentru a crea un haos este nevoie de o reformare continuă a organelor publice. Am impresia că cineva ne inspiră acest lucru”, consideră Chirtoca.

„Am edificat un anumit stat. Deși este un stat cu tradiții vechi și o istorie îndelungată, totuși este un stat tînăr. Aș prefera să vin cu o astfel de apreciere (a istoriei Moldovei de 25 ani de la dobîndirea independenței): „Statul s-a afirmat, iar noi pînă acum ne-am antrenat. A sosit momentul să realizăm această experiență, obținută în cadrul antrenamentelor de edificare și dezvoltare a statului”, a concluzionat interlocutorul.

Chirtoca a anunțat că principala problemă a statului independent este lipsa de cunoștințe la nivelul superior al guvernării. „Unde se atestă lipsa de cunoștințe? În primul rînd, nu a existat o practică de trecere de la socialism la capitalism. În lume există precedente de trecere de la capitalism la socialism. Fosta elită politică din Moldova, educată în mod corespunzător și avînd anumite cunoștințe, nu dispunea de cunoștințe privind construcția economiei de piață, sistemului financiar, formarea sistemului de impozitare, astfel ca acesta să încurajeze și să acumuleze mijloacele necesare pentru nevoile sociale”, a menționat președintele fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid în cadrul CMC.

Vasili Chirtoca a acordat o atenție susținută problemelor cu care s-a confruntat economia Moldovei după dobîndirea independenței în 1991. „Nu a existat o experiență în construcția economiei de piață, pentru ca toți să fie în condiții egale. S-a dovedit că noile cooperative create de noi aveau toate posibilitățile fără a dispune de resurse, pe cînd întreprinderile publice aveau puține posibilități, avînd, totodată, toate resursele, și lor li s-a permis să vîndă surplusul la cooperative. În plus, noi nu înțelegeam pentru ce a fost introdus leul stabil. Atunci, cînd a fost introdus leul stabil, acesta a devenit o valută liber convertibilă, și după aceasta mărfurile noastre au început să dispară de pe rafturile magazinelor”, – a spus consiliul municipal.

Chirtoca a conchis că la baza construcției statului moldovenesc trebuie să fie pus naționalismul sănătos, cu respectarea tradițiilor și istoriei naționale.

Reamintim că cea de-a 25-a aniversare a independenței Moldovei va fi marcată la 27 august.

Leave a Reply