Chirtoca_CMC_stadion

Chirtoca: Pentru construcția unui nou complex al Ambasadei SUA, trebuie de căutat un alt loc

Pentru construirea unui nou complex al Ambasadei SUA la Chișinău, trebuie de căutat un alt loc, deoarece acesta nu poate fi construit pe teritoriul fostului Stadion Republican.

Această opinie a fost exprimată de către consilierul independent în Consiliul municipal Chișinău, președintele companiei DAAC Hermes, Vasile Chirtoca, în cadrul unui interviu acordat postului de radio Europa Liberă, transmite Noi.md.

El a menționat că, de-a lungul anilor, Statele Unite ale Americii s-au dovedit a fi un aliat al țării noastre și, în măsura înțelegii problemelor noastre, au încercat întotdeauna să ajute Moldova. „Pe de altă parte, în calitate de cetățean și consilier municipal, sînt împotriva construirii Ambasadei SUA în Moldova pe teritoriul fostului stadion Republican. Acesta este centrul orașului. După cum eu înțeleg, chiar și conform standardelor americane, ambasada nu poate fi situată într-un loc în care există trafic din patru părți. Din punct de vedere al securității, aici există probleme serioase”. Și ce, va fi blocat sau restricționat traficul? Nu este de dorit deloc acest lucru”, a spus Vasile Chirtoca.

În plus, el a atras atenția asupra faptului că acestă construcție trebuie să primească aprobarea Consiliului municipal, care ar putea să nu susțină o astfel de idee.

„Din anumite motive, nimeni nu se gîndește că Consiliul Municipal ar putea pur și simplu să nu voteze pentru schimbarea destinației acestui teren. În capitală, fără decizia Consiliului Municipal, nu poate fi construit nimic. Indiferent de cine este proprietarul, pentru a schimba destinația terenului, este nevoie de 26 de voturi din partea consilierilor municipali. Cred că va fi dificil acest lucru”, a spus consilierul independent al Consiliului Municipal Chișinău.

În ceea ce privește faptul că pe teritoriul fostului Stadion Republican există 11 proprietari ai unor loturi mai mici de pămînt, cu care trebuie, de asemenea, de negociat, Vasile Chirtoca a spus: „Eu știu că ei visează să vină un nene cu bani, care le va propune mulți bani și ei vor vinde loturile. În principiu, guvernul SUA ar putea face acest lucru, dar și orașul ar putea cumpăra aceste terenuri de la ei, chiar și statul le-ar poate cumpăra. Mi se pare că nu trebuie doar să ne ocupăm de acest stadion, ci pur și simplu să căutăm o altă opțiune pentru statul american, să propunem alte terenuri pentru construirea în Chișinău a noului complex al Ambasadei SUA în Moldova. Poate că există astfel de terenuri în zona unde se află astăzi misiunea diplomatică americană, care să poată fi extinsă. Trebuie să căutăm și să propunem alte opțiuni pentru partea americană, dar nu să atragem în discuții ofensive reprezentanții statului care ne-a ajutat pe parcursul mai multor ani”, a spus Vasile Chirtoca.

Consilierul municipal propune construirea pe teritoriul Stadionului Republican a unui complex sportiv multifuncționa, cu o arenă de gheață, unde tinerii din Chișinău să poată practica sporturi de iarnă, dar și alte genuri de sport.

Leave a Reply