chirtoca-mdv

Ideea națională trebuie să țină cont de tradițiile bogate ale Moldovei (VIDEO)

La baza ideii naționale a moldovenilor trebuie să fie tradițiile bogate de administrare a gospodăriei și gestionare a statului, a căror temelie a fost pusă încă în Moldova Medievală.

Totodată, între reprezentanții multiplelor comunități naționale de pe teritoriul Moldovei nu ar trebui să apară disensiuni interetnice. Opinia a fost expusă de către președintele fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid din Consiliul municipal Chișinău (CMC), Vasili Chirtoca, într-un interviu acordat postului „Accent TV”.

Vasili Chirtoca îndeamnă să ne îndreptăm privirile spre istoria medievală a Moldovei, cînd a fost înregistrat apogeul dezvoltării țării. „Moldova Medievală timp de 200 de ani a fost unul dintre cele mai bogate state din Europa. Acest stat controla Marea Neagră. Flota Moldovei era vizibilă și în Marea Mediterană”, a menționat consilierul municipal.

„Acest stat atrăgea în dezvoltarea sa oameni care aveau capacitatea de a face comerț, de a se ocupa de economie, indiferent de naționalitate. Este vorba de genovezi, evrei, armeni, cazaci și, bineînțeles, moldoveni. Toate acestea trebuie studiate. Desigur, noi trebuie să rămînem aici, să menținem relații de prietenie cu toată lumea. Acestea trebuie să se afle la baza ideii naționale”, consideră Vasili Chirtoca.

„Ideea națională a moldovenilor este foarte bine expusă pe un site cunoscut. Este vorba de site-ul public moldovenii.md”, a conchis Vasili Chirtoca.

În cadrul aceluiași interviu Vasili Chirtoca a declarat că este împotriva creării în Moldova a națiunii civice. În opinia lui, pentru crearea unui stat stabil și prosper este nevoie de un fundament bazat pe naționalism sănătos, iar autoritățile sînt obligate să respecte principiile propriei limbi, națiuni și ale statului.

Leave a Reply