Chirtoca_CMC_01

Consilierul municipal Vasili Chirtoca comentează declarația lui Alexandru Odințov

Fracțiunea comuniștilor și celor fără partid din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a susținut întotdeauna inițiativa colegilor din alte fracțiuni de a interzice construcțiile ilegale în capitală.

O declarație în acest sens a făcut consilierul municipal Vasili Chirtoca, cunoscut pentru inițiativele sale de reglementare a construcțiilor în Chișinău, comentînd, pentru portalul NOI.md, declarația consilierului din partea Partidului Socialiștilor din CMC Alexandru Odințov precum că socialiștii nu au sprijinul colegilor din Consiliul Municipal în ce privește interzicerea construcțiilor ilegale în capitală.

Această declarație a lui Odințov o citează publicația „Argumente și fapte în Moldova” în articolul „Un alt constructor vrea să «ascundă», în spatele unei case, «Lacul comsomolist» de locuitorii orașului”.

„Probabil, această afirmație Alexandru a făcut-o sub influența unor izbucniri emoționale. Fracțiunea comuniștilor și celor fără de partid, pe care o conduc, nu numai că sprijină astfel de inițiative ale colegilor din alte fracțiuni, dar și este inițiatoare a soluționării sistemice a problemei referitoare la viitoarele construcții în oraș, pe baza legilor scrise de dezvoltare urbană, în conformitate cu normele de zonare a construcției, cu complexitatea și caracterul de ansamblu. Aici vom lua o poziție principială și niciodată nu vom vota pentru proiecte care încalcă aceste principii”, a spus Vasili Chirtoca.

„Alexandru Odințov știe foarte bine că, la inițiativa noastră, în urma unei activități de peste un an a comisiei pe care am condus-o în iulie 2017, Consiliul Municipal a adoptat restricții esențiale referitoare la construcția în interiorul cartierelor clădirilor existente, între liniile caselor și trotuare de-a lungul străzilor orașului, în zonele verzi. Aceasta este o soluție de sistem, dar nu acțiuni unice, care, dacă nu sînt PR politic, noi le susținem întotdeauna”, a subliniat Vasili Chirtoca.

Potrivit lui, Alexandru Odințov, pesemne, se plînge de faptul că fracțiunea comuniștilor și celor fără de partid în CMC nu împărtășește poziția colegilor săi socialiști, care susțin că chestiunile referitoare la terenuri în genere nu trebuie examinate la ședințele Consiliului Municipal.

Vasili Chirtoca consideră că o astfel de politică promovată de fracțiunea unui partid atît de mare și respectat este greșită. „Trebuie să analizăm și să rezolvăm toate problemele cetățenilor, nu numai pe cele care ne plac. Noi credem ca cea mai importantă parte a activității consilierilor municipali, împreună cu alte probleme, este să ajute mii de familii și companii să își exercite drepturile de proprietate asupra terenurilor, clădirilor, asupra extinderii contractelor de leasing și altele. Aceste drepturi sînt consfințite în lege, ele fiind de necontestat, și sarcina noastră este de a le pune în aplicare în beneficiul cetățenilor și bugetului orașului“, susține Vasili Chirtoca.

Leave a Reply