Chirtoca_UASM_ (25)_s

Chirtoca: Crimele de subminare a statalității moldovenești nu au termen de prescripție

Acțiunile la care este promovată ideea unirii Republicii Moldova cu România trebuie contracarate, iar organizatorii – anchetați penal.

Opinia a fost expusă de președintele fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid din cadrul Consiliului municipal Chișinău (CMC), cunoscutul om de afaceri din Moldova Vasilii Chirtoca, în cadrul emisiunii „Vecerni razgovor” de la „TVC21″. Chirtoca a subliniat că marșul unionist organizat pe 27 martie cade sub incidența Codului penal și face parte din categoria de crime care nu au termen de prescripție, informează NOI.md.

Potrivit lui Vasilii Chirtoca, în organizarea marșului unionist au fost implicate partide proromâne. „Aceste forțe politice aduc mari pagube. Ele distrug sistemul de apărare, sistemul de securitate, sistemul de construcție a drumurilor. În sfîrșit, ele distrug orașul Chișinău. Totul se face intenționat, pentru ca ulterior să se declare că Moldova a eșuat ca stat. Categoric nu sînt de acord cu aceasta și sînt convins că Moldova s-a afirmat în totalitate ca stat. Statul nostru are toate atributele puterii, are reprezentanțe diplomatice peste hotare, are un sistem de pregătire a funcționarilor de stat. Moldova este un stat tînăr, de aceea și au loc diferite variante, cînd la putere vin oameni care doresc să facă bani din aceasta. Este un fenomen temporar, care va trece. Dar este prematur de concluzionat că statul a eșuat”, a menționat consilierul municipal.

Potrivit lui Vasilii Chirtoca, „statalitatea este un cadou”. „În lume există 4,5 mii de națiuni și doar 220 dintre ele dispun de suveranitate proprie. Am fost consilier în timpul președintelui Lucinschi, în timpul premierului Tarlev. În anii 1990, am fost membru al consiliului politic al unui partid de la guvernare și pot declara cu toată responsabilitatea că Moldova s-a afirmat ca stat. În calitate de om de afaceri și om de stat, pot spune că statul moldovenesc poate fi pus pe picioare foarte rapid. Avem un popor minunat, muncitor, cu o cultură și istorie foarte bogată, cu care ne putem mîndri. Dacă fundamentul va fi restabilit, se pot face minuni”, a declarat Chirtoca.

„Nouă ni se spune că în România sînt pensii mai mari, încă nu știu ce… Însă se uită că încă acum 25 de ani în România plecau mașini încărcate cu televizoare, frigidere sau aspiratoare moldovenești etc. Chiar și acum 10 ani noi nu trăiam mai rău decît românii. Problema relansării economiei moldovenești e o chestiune de cîțiva ani. Măsurile care se impun în acest sens constituie un subiect aparte”, susține alesul local.

Comentînd marșul unioniștilor din 27 martie din centrul Chișinăului, Vasilii Chirtoca a menționat că propaganda proromână trebuie contracarată. „Nu-mi plac aceste evenimente. Toți acei oameni care au organizat și au participat la acest marș sînt criminali, persoane care au încălcat legea Republicii Moldova. Posibil, ei nu au știut că încalcă legea, dar trebuie să știe acest lucru. Ei trebuie să mai știe că crimele îndreptate spre subminarea statalității moldovenești nu au termen de prescripție”, a conchis Vasilii Chirtoca.

One Comment

  • Ирина

    Считаете ли Вы, что молдавские власти должны противодействовать унионистской пропаганде в республике?

Leave a Reply