vasili_chirtoca_CMC_02

Chirtoca a solicitat definitivarea proiectului bugetului Chișinăului (DOC)

Se propune introducerea a peste 50 de milioane de lei în partea de cheltuieli a proiectului bugetului municipiului Chișinău.

Astfel, președintele fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid din cadrul Consiliului municipal (CMC), Vasilii Chirtoca, a expediat pe adresa Direcției generale finanțe un document cu propuneri referitoare la definitivarea proiectului bugetului municipiului înainte de examinarea acestuia în lectura a doua, relatează NOI.md.

Către a doua lectură, în proiectul bugetului municipiului pe anul 2017, potrivit solicitării lui Vasilii Chirtoca, ar trebui să se țină cont de cheltuielile legate de restabilirea activității poligonului de depozitare a deșeurilor de la Țînțăreni și crearea obiectelor de infrastructură socială. Astfel, 20 de milioane de lei se propune să fie alocați pentru soluționarea problemei de depozitare a deșeurilor solide, care s-a agravat din cauza supraîncărcării minei din comuna Purcel, unde au fost stocate deșeurile în ultimii ani. O sumă similară ar putea fi alocată pentru construcția terenurilor sportive în cartierele locative. Consilierul municipal estimează lucrările de delimitare a zonelor verzi și a parcurilor din oraș la 5 milioane de lei.

În document se mai ridică chestiunea privind proiectarea a două complexe sportive multiprofil. În unul dintre ele se propune să se plaseze o arenă de fotbal în aer liber, cu o capacitate de 30 de mii de spectatori, precum și o sală de competiții de baschet, handbal, volei, minifotbal, gimnastică și acrobație, cu tribune acoperite, cu o capacitate de 3000 de persoane. Pentru proiectarea acestei construcții, potrivit calculelor fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid, din bugetul municipal ar trebui să fie alocați 3 milioane de lei. Celălalt complex, la rîndul său, va găzdui o arenă de gheață cu tribune acoperite, cu o capacitate de 7 mii de locuri, o piscină cu o lungime de 50 m și tribune cu o capacitate de 700 de locuri, precum și săli pentru antrenamente și competiții la diferite tipuri de lupte și haltere. Pentru proiectarea acestuia se solicită alocarea a 2 milioane de lei.

În plus, Vasilii Chirtoca a propus să fie alocați 3 milioane de lei pentru stingerea datoriilor SA „Autocomtrans” și 1 milion de lei – pentru elaborarea unei hărți cu trasee turistice în municipiul Chișinău. Documentul a fost transmis viceprimarului Nistor Grozavu și șefului adjunct al Direcției finanțe Valentina Văzdăuțan.

Bugetul municipal pe anul 2017 a fost adoptat în prima lectură la ședința Consiliului municipal din 9 februarie. Acesta s-a dovedit a fi deficitar – avînd venituri prevăzute la nivelul de 3,3 miliarde de lei, cheltuielile vor constitui 3,7 miliarde de lei. Aproximativ o jumătate dintre venituri (1,5 miliarde lei) sînt alocate din bugetul de stat. Un șir de consilieri municipali au calificat atunci procedura de adoptare a bugetului în prima lectură drept una ilegală, invocînd un număr mare de lacune în document. Ziua examinării principalului document financiar al capitalei în a doua lectură încă nu a fost stabilită.

buget

www.noi.md

Leave a Reply