12.05.2015_4

Bună ziua, stimați locuitori ai municipiului Chișinău!

Mulți mă întreabă : “De ce ai acceptat oferta comuniștilor de a merge pe listele lor, doar nu ești comunist? “.

Răspund: “Nu cred în doctrinele politice. În lumea de azi, care se schimbă foarte repede și politicienii adesea trebuie  să decidă într-o clipă, eu cred într-o singură doctrină  – doctrina bunului simț și a liderului-personalitate, care este responsabil și are o gîndire statală “.

Pentru mine, un asemenea lider este Vladimir Voronin – un om de stat remarcabil, care, venind la putere în anul 2001,  a preschimbat țara, uneori cu ajutorul businessului. Am fost martor, cum se reparau școli și case de copii, se reconstruiau biserici și mănăstiri, a fost lichidată schema extrem de coruptă  a compensațiilor la achitarea impozitelor, bugetul a devenit excedentar.

Acest om a comis greșeli, însă niciodată interesele țării și ale poporului nu au fost puse în serviciul altor state. Iată de ce am acceptat oferta dumnealui.  Ne-am înțeles din start, că eu voi sluji nu partidul, ci orașul, municipiul și locuitorii lui.

La fel, sunt întrebat: “În viață ai obținut succese,  ai bani, o activitate interesantă,  o mulțime de proiecte, care pot  schimba viața oamenilor în bine nu doar în Moldova, dar și în lume, ai o familie frumoasă, te poți odihni în orice țară a lumii. De ce te implici? La ce bun să te cufunzi în numeroasele probleme ale unui oraș mare?  De ce ai consimțit să  candidezi la funcția de Primar?”.

Doar oamenii apropiați  înțeleg motivele din care eu, după o scurtă cugetare, am consimțit. De la 23 de ani  am condus lucrări de elaborare a  unor proiecte mari de edificare și dezvoltare a diverselor întreprinderi, și  văd  greșelile, care în anii din urmă au fost comise în administrarea orașului,  văd cum orașul își pierde fața,  devine murdar și neîngrijit, cum se sufocă în ambuteiaje, cum oamenii pierd mult timp pentru a ajunge la serviciu și înapoi,  cum problemele se înmulțesc ca rezultat al nedorinței și incapacității autorităților orășenești  de a le soluționa.

Iată de ce candidez la funcția de  Primar:

– pentru ca orășenii să poată merge și circula pe străzi, trotuare, parcuri și scuaruri  curate și îngrijite;

– pentru ca funcționarii de la Primărie să   servească oamenilor și orașului,   da nu propriului buzunar ;

– pentru ca bătrînii abandonați, invalizii, copiii străzii și nevoiașii să simtă grija autorităților locale și să primească un ajutor real;

– pentru a curma creșterea narcomaniei și alcoolismului în rîndul tinerilor și adolescenților, care nu au unde și cu ce se ocupa;

– pentru a construi terenuri sportive în toate curțile;

– pentru a scoate suburbiile din noroi  și a le amenaja;

– pentru ca tineretul să nu părăsească orașul, dar să se poată angaja în cîmpul muncii și să-și procure locuințe;

– pentru ca  orașul nostru frumos,  construit  cu cap de predecesorii noștri, să nu mai fie o adunătură de chioșcuri, panouri publicitare și clădiri de o arhitectură dubioasă;

– pentru ca să fie pedepsiți acei care au permis furtul pămîntului orășenesc.

Noi avem resursele organizatorice necesare și știm de unde să luăm sau cum să cîștigăm banii necesari.

În minunatul nostru  oraș nu este rezolvată nici o problemă. Și nu pentru că ele nu au rezolvare, dar pentru că trebuie să-ți iubești orașul, să știi cum se rezolvă problemele lui și să vrei să le rezolvi!

Eu și echipa mea sîntem gata pentru această muncă dificilă.

2 Comments

  • Irukan

    столько лозунгов, все всё обещают, как только приходят к власти – вступает в силу закон „забывчивости”.. Какими мерами это будет сделано, подробней, пожалуйста.. Хотим видеть не обещания, а конкретно, чем вы будете заниматься, какие конкретно действия, меры примете (если только воровать, то лучше ничего не отвечайте, или ответьте общими фразами, как обычно..).

  • Veronica

    Domnul Vasili Chirtoca, eu cred in intentiile bune si in grija fata de Chisinau si Va sustin cit de mult pot. Succese!

Leave a Reply