13.05.15 БиФ_1

Vasile Chirtoca: „Prin măsurile sale negîndite, Banca Națională blochează finanțarea dezvoltării afacerilor”

Banca Națională a Moldovei, prin măsurile și acțiunile sale negîndite în lupta împotriva inflației, blochează complet finanțarea afacerilor în țara noastră, făcînd această finanțare super scumpă.

O astfel de opinie a exprimat cunoscutul om de afaceri, președintele companiei DAAC Hermes, Vasile Chirtoca, vorbind în cadrul emisiunii „Glavnoe” la postul TVC 21.

El a menționat că în Moldova, după modelele occidentale, a fost stabilit un sistem financiar în care singura și cea mai importantă sarcină a Băncii Naționale și, prin urmare, a întregului sistem bancar al țării, este controlul prețurilor.
„Cum poate Banca Națională să controleze prețurile? Este clar cum. Acest lucru se face ca în Occident. Adică legile ne-au fost aduse aici din America. Dar nu comparați America cu noi. În America, mai mult de 50% reprezintă împrumuturile de consum. Aproape toate familiile au credite. Frigiderul este cumpărat în credit, mașina de spălat – în credit, automobilul – în credit, casa – în credit, totul se cumpără în credit! Și, prin urmare, la dobînzi scăzute ale Rezervei Federale, atunci cînd Autoritatea bancară centrală ridică puțin rata, oamenii înțeleg că odată ce a crescut rata, activitatea lor de creditare trebuie oprită, respectiv, consumul scade și inflația revine. Dar la noi nu se întîmplă așa. Deloc„, a subliniat Vasile Chirtoca.

„El a subliniat că Moldova are o economie mică, care este foarte dependentă de importuri.

„Aproape toate resursele energetice sînt importate. Materiile prime pentru industrie sînt importate. Aceasta înseamnă că aproape toată inflația noastră este importată. Și în aceste condiții, noi, la fel ca în Statele Unite ale Americii, creștem ratele. Și nu le creștem de la două la trei procente, ci le creștem la 21,5%. Ridicăm rigid normele de rezervă a băncilor. Blocăm complet finanțarea dezvoltării afacerilor. Scăderea neînsemnată a ratelor dobînzilor, anunțată recent de guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, nu salvează deloc această situație”, a menționat cunoscutul om de afaceri, președintele companiei DAAC Hermes.

„Să presupunem că nu luăm în considerare faptul că inflația este importată. Adică am importat gaz la prețuri de cinci ori mai mari, importăm energie electrică semnificativ mai scump, importăm ambalaje la un preț de două ori mai mare, importăm tot felul de materii prime la un preț de cîteva ori mai mare… Nu luăm în considerare acest lucru. Dar haideți să examinăm situația tradițională despre care vorbește gîndirea economică occidentală. Inflația este cauzată, în primul rînd, de faptul că există mulți bani, consum ridicat, dar, în același timp, există puține produse. Adică, pentru a evita inflația, este necesar de majorat oferta de bunuri și trebuie de redus volumul de bani. Dar noi nu avem această situație – produse, în toate cazurile, sînt foarte multe. Nu există un deficit de acestea”, a spus Vasile Chirtoca.

„În același timp, pentru a crește oferta de produse locale ieftine, trebuie să oferim producătorilor posibilitatea de a se finanța. Înseamnă că avem nevoie ca ei să se dezvolte, astfel încît să ofere mai multe produse la prețuri mai mici. Iar noi îi privăm de această finanțare. Facem această finanțare foarte scumpă. Datorită acestui fapt, creștem semnificativ prețul de cost al tuturor produselor. Reducem numărul acestor produse și ce rezolvăm? Obținem rezultatul opus la ceea ce își dorește Banca Națională. Măsuri absolut negîndite, absolut”, a spus el.

Cunoscutul om de afaceri, președintele companiei DAAC Hermes, a subliniat că Banca Națională a Moldovei, unde ar trebui să existe persoane inteligente, cu adevărat dezvoltate intelectual, pentru lupta împotriva inflației doar ridică ratele de refinanțare.

„Ei au doar 2-3 instrumente. În primul rînd: să crească norma de rezervă a băncilor, pentru ca acestea să nu poată credita. În al doilea rînd: să majoreze ratele, pentru ca economia să nu se poată credita. Ministerul Finanțelor își vinde valorile mobiliare la 20% anual cu un lei stabil. În același timp, ei fac totul corect, fac totul conform științei economice… Pentru o astfel de politică, este destul să ai în rîndul personalului Băncii Naționale 6-7 angajați și 2-3 consultanți străini, dar să nu ții acolo sute de oameni care se ocupă nu se știe cu ce, dar sînt capabili în alte domenii să aducă beneficii reale țării. Oamenii cu o educație economică modernă ar trebui să se autoeduce foarte bine pentru a înțelege ce se întîmplă”, a subliniat Vasile Chirtoca.

Leave a Reply