Chirtoca masa rotunda

Vasile Chirtoca: „Majoritatea produselor alimentare conțin conservanți din petrol și gaze”

„Lumea se confruntă cu un sistem de producție în care, în interesul mărcilor globale, produsul trebuie să aibă un termen de valabilitate mare și să ajungă pe rafturile supermarketurilor”, a subliniat președintele Daac Hermes, Vasile Chirtoca.

Vasile Chirtoca a vorbit la masa rotundă, organizată la Chișinău, despre problemele critice ale sistemului modern de producție a produselor alimentare și impactul acestuia asupra sănătății populației, transmite NOI.MD.

Președintele Daac Hermes a evidențiat două probleme-cheie ale lumii moderne: calitatea alimentelor consumate și gestionarea resurselor de apă. Chirtoca a menționat că sistemul de producție în masă a alimentelor a apărut ca răspuns la problema globală a foametei.

„Cu ceva timp în urmă, lumea era foarte îngrijorată de faptul că existau țări care sufereau de foamete, sute de milioane de oameni erau malnutriți, sute de mii mureau de foame, inclusiv copii. De aceea, a fost creată o variantă care permitea producerea unei cantități nelimitate de produse alimentare”, a explicat el.

Potrivit lui, cerințele supermarketurilor au schimbat radical abordările față de producție. Chirtoca a dat exemple concrete: producătorii trebuie să garanteze livrări constante cu termen de valabilitate adecvat, iar lipsa produselor de pe rafturi timp de trei zile duce la excluderea furnizorului.

„Majoritatea produselor pe care le avem astăzi, produsele alimentare, se păstrează un an, uneori chiar un an și jumătate. Pentru a putea fi păstrate, în ele se adaugă tot felul de conservanți. Dar nu este vorba de sare, piper sau zahăr, dar de tot felul de înlocuitori, fabricați din petrol și gaze”, a declarat expertul.
Chirtoca a atras atenția asupra folosirii pe scară largă a înlocuitorilor de materii prime naturale. El a menționat că majoritatea produselor lactate nu conțin practic deloc lapte, fiind înlocuite cu ulei de palmier, iar produsele din carne sînt fabricate cu un conținut minim de carne.

Separat, spicherul s-a oprit asupra problemei ambalajelor din plastic: „În prezent, aproape totul este ambalat în plastic, care, după cum s-a descoperit ulterior, este dăunător pentru organism. Microplasticul se găsește peste tot, chiar și în sîngele nou-născuților”.

El a subliniat că potențialul pericol pentru om al folosirii acestor produse alimentare nu este luat în considerare în prezent de către autoritățile care permit comercializarea acestora.

A cincea masă rotundă națională a avut loc în cadrul discuțiilor publice despre programul de dezvoltare durabilă a Moldovei. Participanții au discutat pe tema „Resursele de apă, ecologia și gestionarea deșeurilor solide menajere”.

Leave a Reply