Chirtoca_MACON_01

Chirtoca: Am participat la elaborarea proiectelor celor mai mari întreprinderi din capitală (FOTO, VIDEO)

Vasili Chirtoca, candidatul la postul de primar general al Chișinăului, a susținut o întîlnire cu alegătorii de la Combinatul de Materiale de Construcții din Chișinău MACON. Discutînd cu angajații Combinatului, Vasili Chirtoca le-a povestit cum se va schimba capitala după ce va deveni primar.

Vasili Chirtoca a menționat că cunoaște problemele proceselor de producție din propria experiență, candidatul și-a început cariera în serviciul de stat în calitate de inginer proiectant, iar și-a încheiat-o ca director al unui organizații de proiectări. „Am participat și am coordonat elaborarea proiectelor tuturor întreprinderilor mari din capitală, am proiectat întreprinderile „Sciotmaș”, „Alfa”, „Uzina de frigidere”, „Mezon” și multe altele”, a relatat candidatul la funcția de primar al capitalei.

Vorbind despre programul de administrare a orașului elaborat de echipa sa, Vasili Chirtoca a specificat oportunitatea unei abordări complexe: „Este incorect să se restaureze cîte o stradă în unu-doi ani, în așa mod nici nu se știe cînd le vom termina și dacă vom reuși să le terminăm vreodată”. El și susținătorii lui intenționează să împartă toate problemele și preocupările în două categorii: cele care necesită investiții capitale și cele care pot fi soluționate în regim operativ, fără cheltuieli mari.

„Vom începe să soluționăm problemele care nu necesită investiții impunătoare imediat și vă asigur că vom putea să-i surprindem plăcut pe toți cu reducerea prețurilor și creșterea nivelului de trai al fiecărui locuitor. În ceea ce privește blocul chestiunilor costisitoare, vom acționa conform schemei care nu a suferit nicio schimbare de pe timpurile USSR: proiectul – finanțarea – realizarea – recuperarea mijloacelor”, a menționat Vasili Chirtoca.

Angajații întreprinderii nu au rămas indiferenți față de prezentarea candidatului din partea PCRM, întrebările lor denotă preocuparea locuitorilor Chișinăului pentru problemele capitalei și condițiile în care ei și apropiații lor urmează să locuiască ulterior. Participanții la întîlnire au manifestat interes pentru reglarea sistemului de colectare și lichidare a deșeurilor menajere și industriale, derularea situației nesatisfăcătoare vizavi de purificarea apelor reziduale ale orașului și situația privind transportul public.

Vasili Chirtoca a menționat că anume aceste chestiuni stau la baza programului propus de el. Candidatul a promis să construiască cîteva noduri de transport noi la periferiile orașului, să plaseze la intrările în capitală parcări de tip „park and ride” și să asigure un flux intens al transportului public de la aceste parcări spre centrul capitalei. Astfel se va reuși să se fluidizeze traficul rutier și să se excludă ambuteiajele.

„Crearea unei întreprinderi specializate de sortare și prelucrare a deșeurilor, de asemenea, este una dintre problemele care va fi cu siguranță soluționată. În ceea ce privește modernizarea sistemului de purificare a apelor reziduale ale orașului, evident că acesta este un proiect complex și costisitor, însă schema și mecanismul de realizare a acestuia ne sînt cunoscute. Cea mai veche întreprindere din cadrul holdingului DAAC Hermes, de la care de fapt a început calea mea în business, DAAC EcoPlant, se specializează în astfel de lucrări”, a specificat Vasili Chirtoca.

Această prezentare necesită JavaScript.

Leave a Reply