Vasile Chirtoca: „Universitățile trebuie să modeleze persoane cu viziuni largi”
Universitățile din Moldova ar trebui să fie foarte puternice și diversificate, astfel încît să ofere o combinație foarte interesantă de specialități și să formeze persoane cu viziuni largi.
O astfel de opinie a exprimat președintele DAAC Hermes SA și președintele Consiliului de Administrație al DAAC Hermes Grup SA, Vasile Chirtoca, în cadrul emisiunii „Бизнес-герои нашего времени” cu Pavel Sidorenco.
El a remarcat avantajele sistemului de învățămînt anterior, sovietic, în care exista multe materii și acestea erau studiate aprofundat, formînd oameni cu viziuni largi. Vasilie Chirtoca a atras atenția asupra faptului că noi ne-am obișnuit să vedem fragmente, ratînd întregul, iar întregul este foarte important să-l înțelegem pentru a crea mai bine partea noastră de întreg. Este foarte important să fii o persoană cu viziuni largi, chiar dacă ești montator, strungar, farmacist, inginer, economist.
„Atunci cînd creez la strung o piesă, înțelegînd că aceasta face parte din ceva mare, un întreg, de exemplu, va deveni apoi parte a unui motor reactiv, care va deveni parte a unei rachete spațiale, care, drept rezultat, va rezolva unele probleme pentru Pămînt, iar prin rezolvarea acestor probleme, pămîntenii vor avea o viață mai fericită, atunci creez piesa cu o conștientizare complet diferită a importanței a ceea ce fac. Adică, este foarte important ca sistemul de învățămînt să formeze oameni curioși, capabili să învețe, oameni cu o viziune largă”, a subliniat președintele DAAC Hermes.
În opinia sa, sistemul de învățămînt sovietic oferea acest lucru, educînd în același timp și dorința implicării în artă.
„Era prestigios. Era popular. Oamenii de artă aveau o viață prosperă din punct de vedere financiar, statul îi susținea. Pentru ca un scriitor să lucreze fructuos, el nu trebuia să se gîndească de unde să ia o bucată de pîine pentru a-și hrăni familia, nu trebuia să se gîndească unde să locuiască, unde să scrie – statul crea toate aceste condiții. Și acest lucru făcea parte din sistemul de învățămînt. Despre asta este vorba”, a declarat Vasile Chirtoca.
Omul de afaceri a menționat că este important să creăm persoane creative, iar atunci cînd ni se spune că ar trebui dezvoltate doar anumite abilități concrete, el nu este deloc sigur de acest lucru. Președintele DAAC Hermes a menționat că trebuie, în primul rînd, de educat persoane sistematice și cu vederi largi. Pentru că, oricum, în centrul oricărui sistem informațional se află o sarcină.
Pentru a formula această sarcină, trebuie să înțelegi bine ce se întîmplă în lume, trebuie să ai o educație multilaterală și o viziune largă.
De aceea, cînd oamenii vin la mine și îmi spun: „Eu sînt economist, am studii în domeniul afacerilor”, nu vreau să-i jignesc pe cei care au astfel de studii, dar eu le spun următorul lucru: „Voi nu aveți o profesie, dar dacă ați învățat să învățați, atunci nu ați pierdut timpul în zadar. Haideți acum, în baza acestor abilități de a învăța, să învățați într-un alt mod”, a declarat Vasili Chirtoca.
El a îndemnat părinții să ofere copiilor o educație specializată: medicină, biologie, chimie, matematică, inginerie, pedagogie. Omul de afaceri a recunoscut că, dacă vorbim despre sistemul de învățămnt superior, el salută consolidarea universităților.
„Cred că universitățile trebuie să fie foarte puternice și diversificate. Este necesar ca un economist să fie în același timp și inginer sau să aibă specializarea ”inginerie, afaceri și finanțe”, de exemplu. O astfel de educație a primit fiul meu cel mic. Este o combinație foarte interesantă. Sau, de exemplu, economist în domeniul culturii. Există și acolo economie, dar este mai specializată. Dar, din nou, toate acestea trebuie să se bazeze pe un învățămînt secundar larg și pe formarea unei persoane cu viziuni largi”, a subliniat președintele DAAC Hermes.
Leave a Reply