chisinau

Vasile Chirtoca: „Autoritățile trebuie să găsească mijloace financiare pentru reconstrucția monumentelor arhitecturale din capitală”

Degradarea clădirilor istorice din capitală este o consecință a proastei conduceri a statului și a orașului din cei 30 de ani de independență. Problema clădirilor părăsite este una acută nu doar pentru autoritățile locale, dar și pentru cele centrale și este foarte important de găsit mijloace necesare pentru restabilirea acestor obiecte arhitecturale din capitală.

O astfel de opinie a exprimat președintele Comisiei pentru Construcții, Arhitectură și Relații Funciare a Consiliului Municipal Chișinău, Vasile Chirtoca, transmite Noi.md.

”Oameni care s-au aflat la putere au crezut că este ceva mai important decît clădirile istorice, iar banii din buget trebuie să fie îndreptați spre alte domenii. Amînarea continuă a problemei reconstrucției acestor clădiri a dus la aceea că ele s-au transformat în adevărate schelete ale orașului. Problema clădirilor părăsite este una acută nu doar pentru capitală, dar și pentru autorități, iar cei de la putere ar trebui să atragă o atenție și acestor monumente care se distrug, iar unele dintre ele stau în paragină de ani de zile”, a declarat Vasile Chirtoca.

Potrivit lui, anual atît în bugetul municipal, cît și în cel al statului trebuie să fie prevăzuți bani pentru restabilirea acestor obiecte arhitecturale.

”Noi am încercat de mai multe ori să introducem în bugetul municipal resurse financiare pentru reconstrucția monumentelor arhitecturale care aparțin municipiului, dar nu am reușit. Cred că în 2022 o să fim mai insistenți pentru ca totuși să fie alocați mai mulți bani pentru restabilirea acestor clădiri”, a adăugat Vasile Chirtoca.

Totodată, el menționează că problema monumentelor istorice din municipiul Chișinău este o problemă nu doar a autorităților locale, dar și a celor centrale.

”Republica Moldova nu trebuie să economisească pe monumente, pentru că ele reprezintă istoria țării noastre, iar fără o istorie un popor nu poate construi un viitor bun. Aceste monumente arhitecturale pot nu doar educa viitoarele generații, dar pot fi și adevărate atracții turistice pentru cei care vin să ne viziteze orașul”, a adăugat președintele Comisiei pentru Construcții, Arhitectură și Relații Funciare a Consiliului Municipal Chișinău.

Vasile Chirtoca consideră că, deși în țara noastră există lege care oferă pîrghii autorităților de a ocroti monumentele, totuși aceasta este prea liberală, iar clădirile înstrăinate, deși ar trebui să fie reconstruite de noii proprietari, adesea sînt lăsate să se surpe în continuare.

”Eu cred că această lege trebuie să fie revăzută, iar acei agenți economici care au în proprietate clădiri care anterior au aparținut statului și le lasă în ruine trebuie să fie pedepsiți prin aplicare de amenzi. Dacă clădirea este părăsită mai mult de trei ani, proprietarul trebuie să fie amendat, iar această amendă trebuie anual să crească. Astfel, agenții economici vor fi motivați ori să reconstruiască clădirile, ori să le vîndă unor alți agenți care vor da o nouă viață acestor obiecte arhitecturale”, spune Vasile Chirtoca.

Totodată, acesta a menționat că măsurile necesare pentru protejarea aspectului istoric al centrului Capitalei, astfel încît să nu fie oprită dezvoltarea centrul istoric, au fost luate de Consiliul Municipal în cadrul unei ședințe din anul curent – în zona istorică a orașului Chișinău pe viitor nu vor putea fi construite clădirilor mai înalte de 15 m (pînă la vîrful acoperișului), iar toate obiectele trebuie proiectate în baza PUZ-ului dezvoltat cel puțin pentru un cartier.

Orașul Chișinău se dezvoltă constant și este extrem de important ca, pe de o parte, să nu oprim acest proces, iar pe de altă parte – ca în acest lung proces de dezvoltare să nu pierdem acele clădiri istorice din capitală, care sînt adevăratele comori ale orașului.

”Eu consider că Chișinăul este unul din cele mai frumoase orașe din Europa care, dacă va fi condus corect – va înflori”, a subliniat Vasile Chirtoca.

Leave a Reply