Chirtoca_chiornii_tiulpan_41

Chișinăuienii, cuceriți de formațiile „Beretele albastre” și „Kaskad” (Foto)

Desantul interpreților de cîntece de război a aterizat în seara zilei de 17 mai la Chișinău. În fața Complexului memorial „Fiilor Patriei – memorie eternă” din sectorul Rîșcani a avut loc un concert dedicat încheierii Forumului Internațional „Veteranii războaielor – pentru buna vecinătate și pace”, desfășurat la Chișinău în weekendul trecut și cu ocazia celei de-a 8-a aniversări a Complexului memorial, relatează NOI.md. Concertul a fost precedat de acțiunea solemnă „301 lumînări de comemorare”, în cadrul căreia participanții și oaspeții de onoare ai Forumului au comemorat fiecare originar din Moldova căzut în Afganistan la datorie în 1979-1989.

Concertul de cîntece de război și focurile de artificii au întrunit în „Scuarul eroilor căzuți în Afganistan” de la Chișinău peste 3 mii de spectatori. Comitetul organizatoric al Forumului Internațional al veteranilor de război și conflictelor armate a invitat pe scena Complexului memorial „Fiilor Patriei – memorie eternă” numeroși interpreți celebri ai cîntecelor de război. Printre cele mai așteptate au fost evoluările ansamblului Trupelor Aeropurtate ale FR „Beretele albastre” și ale formației muzicale de veterani „Kaskad” de la Iaroslavl.

Concertul a fost precedat de acțiunea „301 lumînâri de comemorare”. Fiecare locuitor al Moldovei căzut în conflictul armat din Afganistan a fost comemorat cu o lumînare aprinsă. La ceremonia de comemorare au participat delegații Forumului „Veteranii războaielor – pentru buna vecinătate și pace”, care au reprezentat 22 de state, oaspeții de onoare, precum și locuitorii capitalei care au vizitat memorialul.

Cîte o lumînare în memoria ostașilor-internaționaliști au aprins: al treilea președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, candidatul la postul de primar general al municipiului Chișinău, președintele holdingului DAAC Hermes, Vasili Chirtoca, președinta fracțiunii parlamentare a PCRM, Violeta Ivanov, ex-ministrul Apărării al Republicii Moldova, ambasadorul, generalul Victor Gaiciuc, fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale a Republicii Moldova, generalul Ion Coropcean, care a luptat în Afganistan, președintele Uniunii veteranilor războiului din Afganistan, Mihail Mocan, președintele Uniunii Veteranilor trupelor de desant din Moldova, Evgheni Svetlicinîi, și multe alte persoane notorii.

Pentru ansamblul militar „Beretele albastre”, celebru în CSI, actualul tur a devenit jubiliar – în urmă cu 30 de ani, în 1985, a fost creată formația, în Afganistan. Singurul ansamblu muzical ai cărui membri au toți titlul de artist emerit, nu a vizitat Chișinăul de 15 ani. Însă cîntecele de război nu au fost date uitării la Chișinău. Împreună cu formația „Beretele albastre” și colegii lor, ansamblul „Kaskad” creat cu doi ani mai înainte – în 1983, au cîntat activ și spectatorii. Iar hiturile eterne „Azurul” («Синевa») și „Cercetarea batalionului” («Батальонная разведка»), au fost interpretate cu participarea tuturor celor trei mii de spectatori.

Forumul Internațional „Veteranii războaielor – pentru buna vecinătate și pace”, desfășurat la Chișinău în weekendul trecut, al cărui comitet organizatoric a pregătit pentru chișinăuieni un concert de cîntece de război și focuri de artificii, a adoptat o rezoluție – să se întreprindă toate măsurile pentru încetarea confruntării armate în Ucraina.

Această prezentare necesită JavaScript.

3 Comments

  • Alina

    В. Киртока наш примар! Настоящий лидерр, патриот и профессионал! Голосуйте за №1 в изирательном беллютене!

  • Ваня

    Лучший кандидат на пост генерального примара!

  • Маша

    Каждый хочет жить в стране где царит чистота и гармония,так сделаем же правильный выбор!Василий Киртока „От слова-к делу”!

Leave a Reply