dollars

Rezervele Republicii Moldova depășesc de 5,75 ori importul mediu lunar al țării pe 9 luni

După declarația președintelui Igor Dodon despre necesitatea analizei tuturor resurselor țării pentru a le folosi în scopul dezvoltării, în presă au apărut speculații despre incompetența președintelui și lipsa de înțelegere a importanței rezervelor pentru Republica Moldova.

Diversi experți, care s-au înmulțit datorită granturilor oferite din afara țării, în impulsul lor de a proteja interesele finanțatorilor străini, folosesc orice mijloace, inclusiv manipularea cifrelor.

Adrian Lupușor, un reprezentant al ONG-urilor cu finanțări externe solide, a declarat că rezervele BNM sînt doar de patru ori mai mari decît volumul importurilor pe trei luni în Republica Moldova.

Am decis să apelăm la cifre. Conform datelor Biroului de Statistică al Republicii Moldova, volumul importurilor pe primele 9 luni ale anului 2019 s-a ridicat la 4,8 miliarde de dolari sau, în medie, lunar – 53 miliarde de dolari. Rezervele BNM la sfîrșitul lunii decembrie 2019 se ridicau la 3,07 miliarde de dolari, ceea ce este de 5,75 ori mai mult decît media lunară a importului.

Vă reamintim că standardul recomandat de FMI este de 3 medii lunare ale importului.

Fie Adrian Lupușor nu știe să numere, fie s-a străduit prea mult în activitatea sa împotriva intereselor țării care l-a crescut și educat. Dar, posibil, la fel ca mulți alți „experți”, acest tînăr face astfel de declarații nu pe deplin conștient, fiind captivat de cunoștințe și idei false.

Leave a Reply