Chirtoca_deschide_md_02

Vasili Chirtoca: În sondajele închise, eu sunt pe locul III (Video)

În ultima săptămâna înainte de alegerile locale, redacția Deschide.MD va publica în fiecare zi câte un interviu cu câțiva dintre candidații pentru Primăria Capitalei, cotați în sondaje cu cele mai mari șanse în această cursă. Intervievaților le-a fost adresat un set de întrebări similare, urmărind crearea unor păreri provizorii despre modul în care vor evolua lucrurile după alegeri din perspectiva fiecăruia dintre ei. Veți afla din aceste interviuri cum se auto-apreciază candidații, ce spun sondajele lor interne, care sunt formulele posibile după care ar gândi cum să formeze o majoritate în CMC, cum comentează sondajele de până acum, dar și pe ce principii își vor stabili relația cu Administrația publică Centrală.

Astăzi am decis să publicăm inereviul cu Vasili Chirtoca, candidatul PCRM în cursa pentru alegerile locale.

Pentru început aș vrea să vă întreb cum decurge campania. Dumneavoastră la ce strategie ați recurs în această cursă electorală?

Strategia campaniei nostre are un scop principal: să mă cunoască oamenii. Sunt un om nou în această sferă și de aceea facem tot posibilul ca oamenii să afle biografia mea, ce am făcut eu în viață, pentru că este foarte important ca oamenii să știe cu ce bagaj vine omul care vrea să conducă Primăria. Noi nu am făcut până acum reclamă la toate actele noastre de binefacere, dar acum vorbim câte puțin și despre aceste lucruri, pentru că acesta este cel mai bun poligraf cred eu. Scopul meu principal este de a face cât mai mulți oameni fericiți.

Chirtoca_deschide_md_01

Cum interacționați cu oamenii? Unde vă pot întâlni cei care vor să vă asculte programul?

Eu merg în colective, merg în cartiere. Am câte 5-6 întâlniri în fiecare zi. Iată așa comunic eu, voi începe să apar mai des și pe la televizor.

În care sectoare ale Capitalei oamenii sunt cei mai receptivi față de întâlnirile cu dumneavoastră?

Avem multe întâlniri la diferite întreprinderi care se ocupă cu producerea și cu care noi suntem colegi. Vorbim despre economia orașului, cum ea trebuie să fie dezvoltată. Din altă parte suntem foarte bine primiți acolo unde sunt oameni cu educație, care au terminat facultăți. Iată ieri am avut întâlnire la Academia de Științe, unde tot am fost primiți foarte bine.

Aveți încredere în sondajele electorale făcute publice în ultima perioadă? De exemplu Barometrul Opiniei Publice vă cota cu 3,5%.

Acest sondaj a apărut la începutul lunii mai, când eu tocmai apăream în spațiul public, pe camere. Noi avem rezultate ale sondajelor noastre închise pentru formarea strategiei de campanie, eu văd cum reacționează oamenii. Vreau să vă spun că potrivit sondajelor noastre noi suntem pe locul III, după liderii care în primul rând lucrează cu electoratul lor bazându-se pe principii geopolitice. Unii îi duc pe oameni în Uniunea Vamală, alții promit Unirea cu România. Noi venim cu o doctrină de unire a oamenilor.

Ce rezultat vă arată sondajele închise?

Ne arată că avem aproape 13,5% și crește rapid această tendință.

Dacă ajungeți primar, care va fi prima dispoziție pe care o veți semna din această postură?

Prima ce-mi planific, eu vreau să interzic construcția în zonele verzi, construcția în cartierele istorice, pe teritoriu dintre case și trotuare. Al doilea lucru, eu am să analizez lista funcționarilor publici care lucrează la Primărie, la preturi. Aproape jumătate dintre ei nu trebuiesc aparatului Primăriei pentru realizarea proiectelor. Eu văd că sunt foarte mulți oameni care nu cunosc cu ce trebuie să se ocupe în Primărie și nu fac altceva decât să creeze probleme oamenilor, după care le propun soluții cu bani. De exemplu: în Direcția financiară nu trebuiesc atâția angajați, în Direcția arhitectură, pentru că o hârtie trebuie să meargă 2-3 ani pe cercuri, prin Primărie, ca să poată fi soluționată o problemă. De asemenea, în direcția care se ocupă cu probleme sociale, în Primărie. Aceștia angajați trebuie să meargă la oameni acasă, în cartiere… În schimb este nevoie de niște subdiviziuni noi, cum ar fi subdiviziunea care să se ocupe cu dezvoltarea turismului, unde trebuie să fie oameni care iubesc orașul și îl cunosc foarte bine. De asemenea nu există o subdiviziunea pentru atragerea investițiilor, cu dezvoltarea orașului.

Chirtoca_deschide_md_02

Cât de mult credeți în corectitudinea modului în care se vor desfășura alegerilor.

Noi ne bazăm pe structurile și experiența PCRM, care cunoaște ce riscuri ar putea să apară și astfel încercăm să prevenim situația aceasta. Noi vom avea aproape 500 de oameni care se ocupă de asta. Eu cred că toate măsurile preventive pe care le întreprindem noi, dar și alți concurenți, vor duce la niște alegeri corecte.

Cu care dintre partidele care vor accede în CMC, PCRM este gata să facă o coaliție?

Nu discutăm asta și nici nu vom discuta. Noi vom conlucra cu toți acei care sunt gata să lucreze la dezvoltarea orașului. Suntem gata să creăm o majoritate cu oricare dintre partide care să nu se ocupe cu scheme, cu împărțirea terenurilor, împărțirea influenței în oraș.

Dar cum rămâne cu declarațiile lui Vladimir Voronin, că PCRM nu va face coaliție cu trădătorii, cu unioniștii și așa mai departe…?

La nivel local nu pot să fie coaliții stabile. La nivel local se rezolvă problemele cetățenilor. La nivel de partide se ține cont de doctrine, de istoria partidelor, dar la nivel local nu. Eu nu vorbesc de coaliție, eu vorbesc conlucrare. Ne va fi greu să ne înțelegem cu partidele care au făcut multe greșeli. Iată de exemplu s-au furat 30 de hectare de pământ, iar majoritatea beneficiarilor finali sunt din PL. Noi trebuie să întoarcem aceste pământuri, sunt multe alte lucruri care s-au făcut cu acest partid și noi trebuie să le contestăm. Poate cu acest partid va fi mai greu, dar cu consilierii din alte partide, cred că vom putea conlucra.

Chirtoca_deschide_md_03

Cu administrația publică centrală cum planificați că lucrați? Pe ce principii vă veți stabili relația aceasta?

Noi ne-am înțeles cu domnul Voronin că eu nu mă ocup cu politica, nu mă ocup cu rezolvarea membrilor partidului comunist, eu mă voi ocupa de problemele orașului și este foarte greu să rezolvi aceste probleme când nu este o conlucrare cu Guvernul, cu Parlamentul. Noi trebuie să elaborăm multe proiecte de legi în acest sens. De exemplu, multe dintre ele trebuie să le rezolvăm cu Ministerul Transportuilor, cu Ministeru Dezvoltării Regionale, cu Ministerul Mediului, cu Ministerul Muncii.

Care sunt primele cinci priorități din programul dumneavoastră?

Să rezolvăm problemele oamenilor care au nevoie de ajutorul nostru. A doua – să avem un oraș curat. A treia – spațiile verzi. În ultimii zece ani aceste spații s-au micșorat cu 15% și un conducător din Primărie a spus că nu peste tot unde cresc copaci, este parc. Asta cum? Adică dacă nu-i parc, noi putem să tăiem acești copaci și dăm pământul celor care construiesc ceva. Noi avem sute, sau chiar mii de hectare care nu se numesc ”parc”. Mai departe, transportul public gratuit! Noi pentru asta aveam nevoie de 250 de milioane de lei din buget și eu sunt convins că din bugetul total de trei miliarde noi vom găsi acești bani pentru a le asigura oamenilor posibilitatea să se deplaseze fără plată. Cât despre microbuze, drept să le punem niște condiții stricte: mașina să aibă nu mai mult de 7 ani, să aibă 700000 de km, șoferii să aibă experiență mare, iar rutele trebuie date pe mult timp, ca oamenii să poată să investească în ele.

deschide.md

Leave a Reply