Vasili Chirtoca despre sprijinul acordat diasporei, colaborarea cu migranții și întoarcerea lor în patrie (Video)
Viza.md s-a distanțat întotdeauna de politică, principalele noastre scopuri, constînd în dezvoltarea și consolidarea legăturilor cu diaspora, în promovarea realizărilor acesteia, în suportul informaţional interactiv acordat tuturor categoriilor de cetățeni și originari ai Republicii Moldova, în ajutorul oferit gratis la rezolvarea multor probleme, pentru ca cetăţenii să poată învinge în luptă inegală cu birocratismul la perfectarea actelor.
Toate acestea ar fi imposibil de realizat fără sprijin și asistență. De aceea, am decis să abordăm subiectul viitoarelor alegeri locale. Este vorba despre faptul că de această dată la postul de primar al Chișinăului din partea PCRM candidează Vasili Chirtoca – omul, care de aproape cinci ani, contribuie la dezvoltarea proiectului Viza.md.
Dumnealui nu numai că este primul pe lista candidaților la postul de primar al Chișinăului, dînsul este prima persoană din cadrul scrutinului local care se adresează migranților moldoveni şi nu pentru a face propagandă electorală. Vă reamintim că cetățenii Moldovei care în ziua alegerilor locale din 14 iunie se vor afla în afara țării nu vor putea vota, deoarece, în conformitate cu Codul Electoral despre alegeri al Republicii Moldova și practica internațională, pentru alegerile locale, Guvernul nu deschide secții de votare în alte țări.
Despre sprijinul oferit migranților moldoveni, cooperarea dintre diaspora moldovenească și Primăria Chișinău, reîntoarcerea migranților moldoveni în Patrie, despre toate acestea a povestit într-un interviu exclusiv acordat protalului VIZA.md candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău Vasili Chirtoca.
DESPRE COOPERAREA DIASPOREI MOLDOVENEŞTI CU PRIMĂRIA MUNICIPIULUI CHIȘINĂU
O parte importantă a programului nostru este crearea noilor locuri de muncă în municipiu. În acest scop am prevăzut un complex întreg de măsuri:
În primul rînd, vom investi în primii 4-5 ani de zeci de ori mai mult în infrastructură, amenajarea municipiului, decît înainte.
În al doilea rînd. Planificăm să organizăm un ciclu închis în economia municipiului. Vrem să realizăm conexiunea dintre întreprinderile complementare.
Ne propunem să achiziționăm tot ce este necesar în municipiu, numai în municipiu. Noi nu mai intenționăm să apelăm la companiile străine pentru lucrările de reparaţie a drumurilor. Noi vom dezvolta propriile companii. Toate aceste măsuri vor duce la apariţia locurilor de muncă suplimentare.
Noi înțelegem, cît de mare e problema mai multor familii care sînt răzleţite. Se întîmplă adesea că soțul și soția să fie plecaţi, iar copiii mici să fie lăsaţi la Chișinău, în municipiu. Copilul este crescut de bunici. Este o tragedie cînd copilul mic nu crește sub ochii părinților. Nu întotdeauna putem reuşi să reunim o asemenea familie. De aceea, suferă copilul, suferă părinții, acesta fiind un alt motiv pentru care ne vom implica activ în stabilirea relaţiilor cu diaspora.
Planificăm să-i inventariem pe toți reprezentanţii municipiul nostru, care sînt plecaţi peste hotare. Ne propunem să creăm Registrul Electronic al acestor persoane şi să-l completăm cu informații diverse. Planificăm să facem acest lucru astfel, încît acest Registru să fie completat cu informaţii chiar de către migranţii noștri, pentru ca ei să indice cînd anume, presupun că se vor întoarce, în cazul în care ştiu, să indice şi profesia lor, precum şi dacă şi-ar dori să se recalifice, astfel încît acest Registru să constituie o sursă pentru un dialog interactiv între ei și serviciul care se va ocupa de căutarea posturilor de lucru pentru persoanele în cauză. Îi vom contacta neapărat pe potențialii angajatori și vom face tot posibilul ca să-i încurajăm să se întoarcă. Ei bine, se pare că nu toţi pot să se reîntoarcă, nu toţi îşi planifică să se întoarcă, dar cu toate acestea ei consideră Chişinăul, Republica Moldova – Patria lor și de aceea îi vom ajuta pe aceşti oameni să-şi realizeze sentimentele patriotice. Noi le vom ajuta să aducă aici oameni, vom dezvolta turismul în municipiu, le vom oferi diverse proiecte, în funcție de starea lor financiară. Căci sînt oameni, care odată plecaţi, s-au pus bine pe picioare în alte țări, au capital, iar noi le vom propune proiecte, pentru ca acest capital să poată lucra aici, în Patria lor.
Trebuie să muncim serios la acest capitol. Eu cred că de această problemă se va ocupa un departament special al municipiului, care va avea stabilită legătura cu migranții şi care le va putea oferi o mulțime de alte servicii şi ajutor. Responsabilii în cauză vor trebui să hotărască problemele legate de prelungirea actelor de stare civilă, de perfectare a documentelor legate de moştenire, de proprietate. Sînt multe probleme cu care se confruntă cetăţenii noştri şi care rămîn nesoluţionate, pentru că puţine sînt statele în care țara noastră are ambasade, consulate în cîteva orașe concomitent. De aceea, eu consider că deoarece multe întrebări pot fi hotărîte interactiv, prin intermediul internetului, noi vom organiza, neapărat şi acest lucru”.
DESPRE IDEЕA DE A ORGANIZA LA CHIȘINĂU UN CAMPIONAT DE FOTBAL ÎNTRE ECHIPELE DIASPOREI MOLDOVENEȘTI
„Eu consider că este o idee minunată. Într-adevăr sînt echipe de-ale noastre în diferite țări. Este clar care este cea mai bună în țările respective. De ce să nu le adunăm aici și să organizăm o mare sărbătoare a fotbalului? Cred că există oameni din diasporă, care vor fi în măsură, cel mai probabil, să le achite această călătorie.
Sarcina noastră va fi să organizăm acest campionat, oferindu-le teren, să anunţăm despre desfăşurarea campionatului, să asigurăm prezența spectatorilor la eveniment, să prezentăm acest campionat astfel, încît să consolidăm într-adevăr legăturile cu diaspora.
În cadrul acestor turneuri le putem organiza întîlniri şi interviuri cu potențialii angajatori. O idee minunată. O vom pune neapărat în aplicare”.
REFERITOR LA REÎNTOARCEREA MIGRANȚILOR MOLDOVENI ÎN PATRIE
„Reîntoarcerea lor va fi posibilă atunci, cînd oamenii îşi vor da seama că există acum aici mai mulți factori care nu existau atunci cînd plecaseră ei. În primul rînd, vorbim de locurile de muncă.
Locuri de muncă sînt. Adesea acestea nu sînt ocupate. Dar despre acest lucru nu ştiu migranții, iar despre faptul care dintre migranţi ar putea ocupa aceste locuri de muncă nu ştiu angajatorii. Acest lucru îl vom organiza repede prin crearea Registrului Electronic respectiv, despre care v-am vorbit deja. Forma acestuia ne este aproximativ clară, ştim, de asemenea, ce date urmează să fie introduse acolo.
Cel de-al doilea factor important: fie chiar că postul de lucru e foarte bine plătit, oricum, chiar cîştigînd 1.000 de euro pe lună, este dificil să-ţi cumperi o locuință, care costă 60 000 de euro. În plus, locuința mai trebuie mobilată, adusă la o condiţie normală. De aceea, al doilea factor constă în faptul că oamenilor trebuie să le fie asigurată posibilitatea de a-şi cumpăra locuința în rate, în 25-30 de ani, cu dobîndă redusă, aceasta constituind maxim 5-7%. Această problemă o vom soluţiona prin crearea unei Companii Ipotecare Municipale, care va oferi credite nu cu 15% pe an, ca în prezent, ceea ce este astăzi, de fapt, o groapă a insolvenţei, oamenii intrînd în incapacitate de plată. În 10 ani ei trebuie să plătească mai mult, sub formă de procente, decît costă locuința propriu-zisă.
Al treilea factor important este stabilitatea. Stabilitate există acolo, unde nu sînt neînţelegeri. Vom încerca să purtăm un dialog cu politicienii, cu locuitorii municipiului, ne vom strădui să asigurăm pe teritoriul municipiului nostru pentru început stabilitatea, absența controverselor nefondate: Cine ești tu? De unde eşti? Pentru ce eşti? ş. a. m. d.
Eu cred că, dacă vom putea soluţiona aceşti trei factori, vom putea rezolva şi acest lucru în termenii cei mai restrînşi şi atunci oamenii vor începe să se reîntoarcă.
Desigur, există și alte probleme. Vorbim aici de educația copiilor. Consider că se poate face şcoală destul de bună aici. Cel puțin studiile medii, obţinute la noi sînt considerate unele dintre cele mai bune din Europa. Am verificat-o pe propriii mei copii. Ştiu acest lucru.
Există întrebări legate de dezvoltarea copiilor, sport, agrement. Toate aceste chestiuni sînt parte a programului nostru. Realizînd programul nostru în complex pe parcursul a 4 ani, îi vom demonstra diasporei noastre că se poate trăi aici, destul de liniștit, în condiţii bune, cu perspective promițătoare, decît în aceeași Europă sau Rusie”.
REFERITOR LA SPRIJINUL ACORDAT DIASPOREI MOLDOVENEȘTI
„Stimaţi chişinăuieni! Stimați reprezentanți ai diasporei!
Vin cu această adresare către Dvs. la insistenţa conducătorilor redacţiei site-ului www.viza.md.
Acest proiect este unul realizat în comun de către compania noastră și un grup de entuziaști. Noi îl dezvoltăm în baza companiei noastre.
M-au convins să vin cu această adresare-apel, nu în scopuri electorale, ci pentru că ne ocupăm de ceea ce v-am spus, lucruri de care ar trebui, în fond, să se ocupe municipalitatea și Guvernul.
Gestionăm acest site déjà de 5 ani. În cadrul acestuia lucrează colaboratori calificaţi, care le oferă consultaţii cetățenilor noștri.
Probabil, ştiţi cu toţii, ce informaţii sînt disponibile pe site-ul nostru. Propagăm în toate modurile posibile realizările migranţilor noștri. Încercăm să menţinem acea legătură care este în inimile migranţilor noștri. Încercăm să dezvoltăm şi să consolidăm toate aceste lucruri.
De aceea, pentru noi, desigur, acesta nu va fi un lucru nou, ci unul desfășurat la un alt nivel, la un nou nivel – de stat, luînd în calcul posibilităţile pe care le are statul și municipalitatea”.
Leave a Reply