CVA_NOI_01

Sondaj: Vasili Chirtoca politician cel mai pro moldovean dintre candidații pentru funcția de primar al Chișinăului

Potrivit unui studiu realizat de compania „Intelectul Group” în mai 2015 în rândul locuitorilor din municipiul Chișinău, alegătorii preferă, în primul rând, candidații cu o poziție echilibrată, neutră în ceea ce privește politica externă (aproape 70% din respondenți sunt dispuși să îl susțină pe un astfel de politician, orientat spre interese statale).

Pentru candidații pro-ruși și pro-europeni ar vota fiecare al doilea respondent, din cei care confirmă divizarea convențională a electoratului din capitală în două tabere, care optează fie pentru segmentul de stânga, fie pentru cel din dreapta al câmpului politic.

Conform studiilor și analizelor a platformelor și politicii candidaților actuali la funcția de primar al mun. Chișinău, de modelul punctat pro-moldovean se apropie: Vasili Chirtoca (PCRM) și Serafim Urechean (PLDM). Totodată, favoriții cursei electorale, Dorin Chirtoacă (PL) și Zinaida Greceanîi (PSRM), reprezintă două tabere opuse – pro-occidentală și pro-estică. În modelul pro-occidental, la fel, se regăsește Oazu Nantoi (BPPEM), iar de model pro-estic se apropie Ilian Caşu (PN).

Sondajul a fost realizat în rândul locuitorilor din municipiul Chișinău în perioada 12-25 mai, pe un eșantion de 1152 respondenți. Marja de eroare constituie ± 3%.

Leave a Reply