Chirtoca_press_club_ (8)

O nouă economie pentru un nou municipiu (FOTO)

Candidatul din partea PCRM la funcția de primar general al capitalei Vasili Chirtoca a participat miercuri, 10 iunie, la Clubul de presă „Rezonanța socială”, unde a relatat despre particularitățile programului său economic de dezvoltare a Chișinăului. Printre planurile lui Vasili Chirtoca se numără crearea unei bănci municipale, crearea unei companii ipotecare, restabilirea relațiilor de cooperare dintre întreprinderile producătoare, susținerea companiilor autohtone.

„Vom crea o bancă municipală care va deservi Primăria, întreprinderile municipale și care va acumula banii Primăriei. Această bancă nu va atrage depozite, dar va permite creditarea proiectelor necesare pentru Chișinău la o rată a dobînzii mici”, a menționat Vasili Chirtoca.

Printre planurile apropiate se numără și crearea unei companii ipotecare municipale, care va oferi credite chișinăuienilor, în special specialiștilor tineri, pentru procurarea apartamentelor. Creditele vor fi oferite pe o perioadă de 25-30 de ani, cu o rată a dobînzii de maximum 7% anual.

Un alt proiect prevede crearea unei pepiniere de culturi vegetale pentru producția semințelor și puieților de selecție națională. „Castraveții și roșiile vor avea din nou aroma lor naturală”, a menționat Vasili Chirtoca.

În aceeași ordine de idei, va fi procurat un laborator pentru depistarea produselor modificate genetic, care în Moldova sînt interzise prin lege. „Multe mărfuri ambalate de import conțin sub formă de adaosuri E produse modificate genetic”, a afirmat candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău.

Potrivit lui Vasili Chirtoca, după ce vor cîștiga alegerile din 14 iunie în municipiu, el și echipa sa vor stimula piețele, care vor comercializa doar mărfuri și produse autohtone, cele de import ar putea fi chiar interzise. „Vom avea scopul ca întreprinderile din sectorul alimentar să cumpere materia primă în municipiu, nu de unde se nimerește. De ce, de exemplu, fabrica de lapte din Chișinău cumpără lapte peste hotare, iar o parte din lactate în genere este nevoită să le producă nu se știe din ce materie primă. Chiar dacă va fi nevoie să restabilim fermele de lapte în municipiu, ne vom descurca”, a subliniat Vasili Chirtoca.

Totodată, Vasili Chirtoca intenționează să contribuie la crearea brandurilor naționale de producție în toate ramurile. „Este un lucru convenabil. Brandurile naționale pot fi promovate concomitent pe piața internă și cea externă”, a spus candidatul la funcția de primar al capitalei.

Potrivit lui Vasili Chirtoca, în municipiul Chișinău și în Moldova, în ansamblu, există posibilități colosale pentru cooperare reciprocă. În primul rînd, este necesar de stabilit un schimb informațional între întreprinderi. Următorul pas va fi formarea sistemului – clusterului economic de producție, în cadrul căruia întreprinderile noastre se vor completa reciproc. Potrivit lui Vasili Chirtoca, aceasta va fi sarcina de bază a conducerii municipiului, a unităților investiționale și economice.

„Avem o mare dorință de a face orașul și viața de aici mai bune. Nu ne rămîne decît să începem și să încheiem”, le-a spus celor prezenți candidatul la funcția de primar general. Fiind întrebat de unul dintre participanți dacă noua echipă va putea depăși toate dificultățile legate cel puțin de crearea unei bănci noi, Vasili Chirtoca a menționat ironic că „este mai simplu să fondezi o bancă municipală decît să devii primar general”.

Această prezentare necesită JavaScript.

Leave a Reply