Chirtoca_piata_centrala_ (66)

În rezultatul „controlului” BNM vor crește prețurile la toate mărfurile de consum

„Politica economică de astăzi poate fi caracterizată ca o lipsă totală de orice politică”, a declarat într-un interviu pentru NOI.md omul de afaceri, președintele „DAAC Hermes”, Vasili Chirtoca, comentînd majorarea tarifelor la resursele energetice în Moldova. În opinia interlocutorului, responsabilitatea pentru creșterea prețurilor o poartă Banca Națională a Moldovei (BNM).

„Creșterea tarifelor la gazele naturale și energia electrică, care sînt procurate contra dolari, are legătură directă cu deprecierea leului de la sfîrșitul anului trecut și începutul anului curent. La rîndul său, deprecierea leului are legătură directă cu politica BNM, care:

1. A admis furtul din sistemul bancar a unor sume mari de bani – miliardul.
2. Nu a întreprins la timp măsuri pentru a nu admite deprecierea leului, cu toate că și după furtul miliardului rezervele valutare permit menținerea cursului monedei naționale.
3. A emis pentru „încălzirea” băncilor furate lei fără acoperire și a „constrîns” băncile normale, ridicînd ratele în economie pînă la un nivel inaccesibil pentru dezvoltare.

Vasili Chirtoca a amintit că, în conformitate cu Legea privind BNM, principala sarcină a instituției este controlul prețurilor.

„Rezultatele acestui control sînt cunoscute:
1. Ratele au crescut pînă la 20%, făcînd imposibilă creditarea normală a economiei și familiilor.
2. Au crescut tarifele la toate resursele energetice, iar în scurt timp se vor majora și tarifele la apă, ceea ce va lovi puternic în economie și familii.
3. Bineînțeles, vor crește prețurile la toate mărfurile de consum ale producătorilor autohtoni, ceea ce le va înrăutăți situația în raport cu mărfurile de import, care obțin un acces tot mai mare pe piață.

O asemenea politică poate fi caracterizată ca o lipsă totală de orice politică. Despre ce fel de dezvoltare, în afară de tîrgurilor politice, putem vorbi?”, a subliniat Vasili Chirtoca.

Leave a Reply