botsad

Directorul Grădinii Botanice: Chișinăul a pierdut circa 20 la sută din suprafața spațiilor verzi (VIDEO)

Chișinăul a pierdut în ultimii ani circa 1500 de hectare de spații verzi, ceea ce constituie circa 20 la sută din totalul suprafețelor înverzite. La baza acestor pierderi irecuperabile stau defrișările în masă, de cele mai multe ori, nejustificate, consideră directorul Grădinii Botanice din capitală, Alexandru Teleuță. În cadrul unui interviu acordat pentru NOI.md, biologul a vorbit despre problema distrugerii „plămînilor orașului” și despre soluțiile pentru protejarea mediului înconjurător.

„De la 6000 de hectare de spații verzi pe care le-am avut cîndva, acum au rămas 3500 de hectare. Pe parcursul cîtorva decenii s-au acaparat spațiile verzi ale municipiului pentru diferite scopuri, pentru construcția blocurilor de locuit și altor edificii, fără a ține cont de faptul că zona verde a orașului constituie plămînii acestui oraș, care ne ajută să păstrăm sănătatea populației, asta a provocat acutizarea problemelor de poluare a aerului. Cel mai ridicat nivel de poluare este în zona centrală a orașului”, susține Alexandru Teleuță.

Potrivit academicianului, Chișinăul nu are pînă în prezent un program bine pus la punct de menținere și dezvoltare a spațiilor verzi sau cel puțin un plan de reabilitare a parcurilor vechi. Acesta se arată convins că fără susținere financiară, fără intervenția autorităților, suprafața spațiilor verzi va continua să se diminueze. Potrivit lui, o viziune bună la acest capitol o are Vasilii Chirtoca, candidat la funcția de primar al capitalei. „Platforma dumnealui ce ține de spațiile verzi, problema poluării mediului și măsurile de diminuarea a factorilor nocivi este foarte bine expusă și merită o atenție deosebită”, afirmă Alexandru Teleuță.

Dincolo de probleme de ordin financiar, spune directorul Grădinii Botanice, protecția mediului înconjurător e o problemă ce ține și de educație. „E nevoie să educăm în tînăra generație acea dragoste față de natură. Fără conștientizarea din partea publicului larg, investițiile se duc ca în nisip, fără efect”, susține Teleuță.

Potrivit biologului, pentru amenajarea și întreținere zonelor verzi în capitală, ar fi nevoie de circa 700 de milioane de lei anual, bani pe care statul deocamdată nu-i poate aloca.

Leave a Reply