Chirtoca_Sala_cu_orga_30_s

Chișinăuienii beau apă poluată și respiră aer poluat (VIDEO)

Gestionarea proastă și corupția actualei administrații a municipiului Chișinău nu amenință doar cu colapsul economiei capitalei, ci și prezintă pericol serios pentru sănătatea populației, susține ecologul Violeta Ivanov, șefa staffului electoral al PCRM de la Chișinău.

La întrevederea cu activiștii PCRM, susținută la 19 mai în Sala cu Orgă din capitală, Violeta Ivanov a chemat adepții Partidului să intensifice eforturile pentru ca la putere în capitală să ajungă oamenii care pot schimba situația.

Violeta Ivanov a citat drept exemplu de iresponsabilitate criminală a actualei administrații locale a Chișinăului cazul în care banii au fost cheltuiți, iar problema așa și nu a fost soluționată, locuitorii orașului continuînd să sufere. Proiectul de modernizare a stației de epurare din capitală trebuia încheiat prin crearea unui sistem care ar asigura deshidratarea la 90 la sută a deșeurilor menajere, procesarea maselor reziduale și asamblarea acestora în brichete, cu utilizarea lor ulterioară în agricultură.

„Drept urmare, s-a obținut deshidratarea deșeurilor la nivelul de 30 la sută și stocarea nămolului rămas în depozitele pe sol. Totodată, lichidul saturat cu substanțe nocive pătrunde liber în apele subterane, folosite în suburbiile Chișinăului drept apă potabilă și în scopuri menajere”, a explicat Violeta Ivanov.

Un alt proiect care nu a fost dus la bun sfîrșit de către actualul primar, Dorin Chirtoacă, a fost crearea gunoiștii orășenești. Potrivit datelor citate de Violeta Ivanov, după închiderea poligonului de deșeuri de la Țînțăreni, gunoiul din capitală și suburbii a început să fie depozitat în fosta carieră din regiunea satului Bubuieci, în care situația ecologică a fost complicată de faptul că în aceeași regiune se află instalațiile de epurare ale canalizării orășenești, care nu au fost modernizate pe deplin.

„Aici sînt foarte multe deșeuri, dar nu au fost create condiții pentru depozitarea corectă a acestora – ele sînt lăsate direct pe pămînt. Ca urmare, în apele subterane, care deja conțin deșeurile provenite din rețeaua de canalizare, ajung și deșeurile de la gunoiște. Dar nici asta nu e tot: noaptea administrația gunoiștii arde o parte din deșeuri pentru a elibera locul. Astfel, otrava ajunge și în atmosferă, iar oamenii nu numai că beau apă poluată, dar încă mai sînt nevoiți să respire cu ea ziua – cînd miroase de la instalațiile de epurare ale canalizării, și noaptea – cînd miroase a deșeuri arse la gunoiște”, a specificat Violeta Ivanov.

Drept confirmare ea a citat datele potrivit cărora morbiditatea prin maladii periculoase în suburbiile capitalei înregistrează o creștere permanentă și depășește de multe ori indicatorii înregistrați în deceniul trecut.

One Comment

  • Колька

    наша страна катится в культурно-нравственную, экологическую пропасть , как и по всем остальным уровням , большая пропасть между богатыми и бедными, что характерно для самых отсталых стран мира, скоро будет уже более уверенно снижаться средняя продолжительноть жизни людей, приближаясь к африканским 30 годам. тк лечить, учить и работать вообще будут дети 90х .
    про мусор- всем известно что полиэтиленовый пакет который мы выбросим сегодня – разложится через 1000 лет , те через тысячелетие, это шикарное наследство которые оставим потомкам( если они конечно будут у нас )… дальше даже писать не хочется.

Leave a Reply