Chirtoca_UASM_ (7)

Chirtoca propune susținerea proiectelor ecologice (FOTO)

Studenții și profesorii de la Universitatea Agrară din Moldova s-au arătat dispuși și interesați să participe la realizarea proiectelor ecologice din țară. Aceste subiecte au fost abordate în cadrul întrevederii electorale cu candidatul PCRM la funcția de primar general al Chișinăului, Vasili Chirtoca.

Restabilirea și menținerea echilibrului ecologic a fost una dintre prevederile de bază din programul de administrare a municipiului, prezentat de Vasili Chirtoca, de rînd cu proiectele sociale și planul de reanimare a economiei capitalei.

În cadrul discuțiilor cu colectivul Universității, Vasili Chirtoca a amintit că, din cauza politicii iresponsabile a actualei administrații a municipiului Chișinău, suprafața spațiilor verzi s-a redus cu 15%, apele subterane și solul sînt poluate, rîul Bîc practic a secat.

„Ignorarea ecologiei municipiului nu putea să nu se reflecte asupra imunității locuitorilor. Ca urmare a epidemiei sezoniere de gripă, oficial au decedat aproape 20 de persoane, cu toate că medicii spun că acest număr este mai mare”, a subliniat Vasili Chirtoca. „În lupta electorală pentru «aerul curat» Primăria nu a reușit să realizeze pînă la capăt ciclul tehnologic de epurare a apelor uzate. Banii alocați pentru acest proiect au fost cheltuiți, însă în loc de deshidratarea apelor uzate în proporție de 90%, cum era planificat, s-a atins nivelul de doar 30%. Astfel, nămolul rezidual amestecat cu coagulanți chimici se depozitează în sol și poluează apele subterane”, a menționat Vasili Chirtoca.

Referindu-se la proiectele ecologice care deja sînt în derulare, Vasili Chirtoca a menționat că holdingul „DAAC Hermes”, în comun cu partenerii săi, creează o pepinieră de semințe pentru culturile vegetale, pe o suprafață de 30 ha, în regiunea Vadul lui Vodă. „Dorim ca pe mesele locuitorilor Moldovei să revină castraveții și roșiile de culoare, gust și aromă originale”, a spus candidatul PCRM la funcția de primar general.

Vasili Chirtoca s-a axat și pe prevederile ce se referă la menținerea tinerilor specialiști în țară: „Este o sarcină primordială pe care ne-o punem – să vă convingem că este mai bine de locuit, de făcut o carieră și de întemeiat familie aici, în Patrie. Impozitele la fel e mai bine să fie achitate acasă, nu unor «unchi» peste hotare”, a glumit Vasili Chirtoca.

Candidatul la funcția de primar al capitalei a declarat că, imediat după victoria la alegerile din 14 iunie, în Chișinău va fi creată o companie ipotecară municipală, care va oferi credite în lei pentru procurarea apartamentelor pe o perioadă de 25-30 de ani, cu o rată a dobînzii de 7% anual.

În încheiere, Vasili Chirtoca i-a propus colectivului Universității Agrare să-și consolideze eforturile pentru menținerea unui echilibru ecologic favorabil și să se susțină reciproc.

Această prezentare necesită JavaScript.

Leave a Reply