Chirtoca_Durlesti_ (23)

Astăzi, oamenii care țin sub control trecutul nostru se străduiesc să distrugă viitorul țării noastre

„Principalul lucru care poate avansa Moldova este cunoașterea istoriei noastre”, a declarat omul de afaceri moldovean Vasilii Chirtoca într-un interviu acordat lui Artur Efremov și difuzat de portalul Privesc.eu. Seria de interviuri ale conducătorului Clubului Internațional de Presă „Rezonanța socială”, Artur Efremov, cu personalități renumite din Moldova este consacrată aniversării a 24-a a independenței Republicii Moldova, relatează NOI.md.

Autorul cunoscutelor antiutopii George Orwell a scris în secolul trecut: „Cine controlează trecutul controlează viitorul. Cine controlează prezentul controlează trecutul”. În opinia lui Vasili Chirtoca, „astăzi, cu regret, ca rezultat al creării alianțelor, oamenii care controlează trecutul nostru se străduiesc să distrugă viitorul țării noastre”.

În același timp, consideră Vasilii Chirtoca, istoria bogată, tradițiile durabile, cultura unică denotă că „poporul moldovenesc este foarte vechi și are viitor”. „Eu susțin versiunea că noi sîntem descendenți ai tracilor, care au fost cîndva cel mai numeros popor din Europa”, spune omul de afaceri. El consideră, de asemenea, că la începutul anilor 90 ai secolului trecut, în Moldova a fost „preluată” o versiune eronată.

„Eu consider drept o mare greșeală denumirea incorectă a statului român și, implicit, a poporului și limbii, care a fost adoptată în anul 1862. Această greșeală s-a bazat pe cunoștințe insuficiente, pe faptul că unii oameni, în principal literați moldoveni, comparînd limbile latină și moldovenească, constatau că aceste limbi sînt foarte apropiate. Dar ei nici nu puteau să-și imagineze în admirația lor pentru Occident că nu noi am provenit de la romani, dar, cel mai probabil, viceversa – tracii, ulterior celții, sînt fondatorii Imperiului Roman. Ei însă au considerat că noi provenim de la romani, că limba noastră este româna și prin aceasta au scurtat istoria noastră cu 1900 de ani.

Și în statul român aceste dezbateri continuă și astăzi. Și pe timpurile lui Ceaușescu, și acum acolo se editează cărți, există o întreagă mișcare pentru renașterea Daciei, care nu recunoaște descendența noastră de la latini. Mai mult ca atît, în ultimii 150-160 de ani a fost adunat un număr enorm de artefacte în domeniul lingvisticii, arheologiei, istoriei, care demonstrează contrariul. Istoria oficială însă a servit versiunea eronată, totul a ajuns în impas, iar ai noștri au preluat această versiune”.

Leave a Reply