DSC_001

E gata, oare, Chișinăul să-l înlocuiască pe Chirtoacă cu Chirtoca?

Candidatul la funcția de Primar General al municipiului Chișinău din partea Partidului comuniștilor, Vasili Chirtoca, a participat la ședința clubului de presă   «Социальный резонанс»

Pentru orice persoană publică  este o încercare deloc ușoară. Să te pomenești față în față cu o duzină de jurnaliști malițioși – într-o emisiune moderată de experimentatul Artur Efremov –  cu întrebările lor insidioase,  nu fiecare s-ar hotărî, nu-i așa? Mulți, să știți, se eschivează…

Vasili Chirtoca a venit, și astfel a demonstrat că,  primo – nu face parte din rîndul fricoșilor, și secundo – este gata pentru un dialog  deschis cu mass-media și societatea civilă.

Candidatul a răspuns la întrebări  clar și exact, cum îi șede bine unui om de afaceri, fără a întinde vorba și fără a  arunca, aidoma unui semănător, lozinci de genul ”va fi mai bine”; ”va fi mai bine în UE”, ”după un pahar va fi bine de tot”, etc.

De aceea, credem, nu e cazul să întindem și noi vorba,  fixînd exact întrebările și răspunsurile, mai bine să generalizăm poziția  dlui V.Chirtoca în anumite chestiuni.

Așa dar, Vasili Chirtoca despre  …:

Ziua Victoriei în Republica Moldova

«La 9 mai  eu sărbătoresc,în primul rînd , jubileul de 70 de ani ai Victoriei în Marele Război pentru apărarea Patriei. Pentru că așa am fost educat, și m-am născut în țara  care a obținut această victorie.  Pentru că tata s-a retras de la Brest, și a ajuns la Berlin, iar bunelul Vasile a căzut la Balaton, în Ungaria. Însă și  Ziua Europei este o sărbătoare demnă, de ce nu am marca-o?

De Ziua Victoriei îmi voi pune neapărat panglica Sf. Gheorghe, ca simbol al acestei sărbători. În plus, se știe că Sf. Gheorghe  Biruitorul  întotdeauna a fost  ocrotitorul Moldovei . Anume chipul lui este pe steagul Moldovei, care se păstrează  la Mănăstirea Zografu pe Sfîntul Munte Athos – cadoul domnitorului Ștefan cel Mare . Culorile acestui steag le găsim și  pe panglica Sf. Gheorghe.   Nu văd nici un motiv, ca acest simbol să fie negat.

Desigur, originarii din Moldova au avut un aport însemnat în Victoria poporului sovietic în Marele război pentru apărarea Patriei. Dacă vorbim despre acei dintre pămîntenii noștri, care au fost în armata română…  da, o vreme ei au fost nevoiți să lupte împotriva Uniunii Sovietice în acel război.  Dar pe urmă au întors armele împotriva lui Hitler, ne-au devenit aliați. Și și-au dat viața în luptele cu fasciștii. De aceea, este sărbătoarea tuturor!

Cît privește armata Republicii Moldova, cred că reprezentanții ei ar fi trebuit să participe la parada de pe Piața Roșie din Moscova ».

Despre aceea, la ce-i servește unui om înstărit  Puterea 

«Nu pentru ca din milionar să devin miliardar, cum cred unii. Și nu pentru a-mi satisface orgoliul.

Eu am acumulat cunoștințe și experiență, pe care le pot împărtăși. Și principalul – îmi convine mediul de trai în familia mea, în oficiul nostru, dar nu-mi convine ceea ce  văd după ce trec de poarta casei mele.

Iubesc acest oraș, aici s-au născut copiii mei, aici mă plimb cu nepoții prin parcuri, și mă doare sufletul să văd  degradarea Chișinăului. Eu înțeleg, că am experiența și resursele organizatorice pentru a soluționa aceste probleme.

Sunt chestiuni, care   cer mai puțin bani, mai mult – organizare. Pentru a le soluționa, e nevoie:  а) să iubești orașul; b) să vrei să-i rezolvi problemele; с) să ai o echipă, care te va ajuta ».

Despre aceea, de ce din partea Partidului comuniștilor

«Fiecare poate trage concluziile proprii în această chestiune. Eu m-am gîndit bine. Într-un timp foarte scurt. (Ei, să poți decide rapid și corect – este o trăsătură caracteristică conducătorilor buni și oamenilor hotărîți  – Е.M.).

Am discutat chestiunea aceasta cu membrii familiei și cei apropiați. Toți au primit propunerea comuniștilor cu entuziasm. A doua zi am  venit la Vladimir Voronin cu o listă de  întrebări, și am ajuns la un consens deplin. Erau acolo destule puncte fără de compromis.

În plus, o parte din consilierii municipali de la Partidul Comuniștilor  sunt membri ai echipei mele, pe care îi cunosc bine. Cred că mă voi putea baza și pe cei propuși de PCRM.

Cea mai principială condiție – că voi fi înafara politicii. (Foarte corect! Edilul trebuie să fie apolitic, pentru a găsi limbă comună cu consilierii municipali – reprezentanți ai diferitor partide  – Е.M.).

Nu voi da aprecieri politice, voi spune ca un simplu cetățean. Mie nu-mi place, că politicienii ne divizează. Unii ne trag din răsputeri spre Uniunea Europeană, alții, tot așa – spre Uniunea Vamală. Și nici un program, care ar uni oamenii. Urmările pot fi nefaste, căci acești politicieni se joacă cu focul…

În Partidul Comuniștilor nu văd așa ceva. Opt ani au fost la putere. Au avut greșeli, dar fără asta nu se poate. Totuși, au fost opt ani constructivi. Am participat și eu la multe  lucruri,  și mai particip. Dacă ați observat, V.Voronin niciodată nu a luat decizii, care ar fi dăunat țării noastre și ar fi fost în folosul altor țări. Asta îmi place la el. Consider, că propunerea aceasta este o cinste pentru mine.

Despre «eminența cenușie» Plahotniuc

«…Nu, nu am discutat cu dl Plahotniuc să candidez sau nu la funcția de primar general al municipiului, deși am fost întrebat despre aceasta de multe ori. Da, îl cunosc pe Plahotniuc, dar întrebat fiind: cică, sunteți proiectul comun al lui V.Voronin și V.Plahotniuc , – m-am pomenit într-o situație prostească.  Trebuia să mă justific, ori cum?    Vă spun  fără echivoc: eu sunt proiectul comun al părinților mei și realizez doar propriile proiecte ».

Despre credință, Biserică și compasiune

«Dacă e să vorbim despre aceea cum se îmbină într-un capitalist  asemenea lucruri, ca  tendința de a avea profit și omenia, compasiunea, capacitatea de a înțelege oamenii care au nevoie de susținere – da, se îmbină. Este o parte importantă a vieții noastre. Noi am fost educați pe timpurile, cînd compasiunea era ceva firesc pentru fiecare.

Zilnic eu primesc multe scrisori  de la oameni, care cer ajutor. Avem chiar o structură, care le examinează. Și acordăm ajutor…

Desigur, am vrea să  creăm o lume, în care ar fi mulți oameni fericiți  și toate ar fi frumoase. Frumusețea va salva lumea, spunea Dostoevschii. Nu zic că urmez întru totul, dar înțeleg acest gînd.

Cel care în funcția de edil s-a împăcat cu murdăria și străzile neîngrijite,  cu drumurile proaste, cu existența numeroșilor oameni nevoiași – cred că  nu înțelege spusa clasicului. Deci, trebuie să plece. La biserică merg, deși nu tot timpul. Îl cunosc și stimez pe Mitropolitul Vladimir. Cunosc preoții, cărora le acordăm ajutor  – Biserica trebuie ajutată, ea fiind una din componentele importante ale societății.

Dar, fiind un om cu un orizont vast, înțeleg că este greu să cunoști lumea doar din cărțile bisericești.  Există numeroase  lucruri, pe care trebuie să le înțelegem  în complexitatea lor. De aceea  eu sunt o persoană  religioasă,  dar nu întotdeauna simt nevoia de a avea un intermediar între mine și Dumnezeu.

Desigur, dacă ași avea timp, ași merge mai des la biserică, să comunic cu mentorii spirituali.  Noi avem preoți minunați, biserici frumoase, în care simți energetica pozitivă. Caut aceste posibilități și altora le spun: mergeți la biserică!».

* * *

Evident, candidatului i-au fost puse multe întrebări, inclusiv «incomode», dar mărunte. Nu am vrut să pierdem timpul cu ele. Am dorit să arătăm poziția candidatului în chestiunile principiale – anume așa putem înțelege poziția lui. Cum ne-a reușit – vedeți și Dumneavoastră, stimați cititori.

Evghenii Marian

One Comment

  • Колька

    все кого знаю, готовы поменять дорина на любого другого,. Если бы город все эти 8 лет был без управления- и то не удалось так его загадить ларьками на месте газонов и деревьев который потом разрастаются в магазины , супермаркеты вырубающие рядом все деревья и асфальтирующие площадки под авто на месте зеленой травы и деревьев, стройками в каждом дворе , мансардами, глупыми непродуманными кругами, транспортными развязками, отсутствие светофоров и вообще заботе о людях, были конечно небольшие плюсы, но на фоне того что мэр больше занимался политикой и кучей проектов, толком не доведенных до конца, кишинев стал городом – базар -вокзал. город больше растет внутри себя, скоро дышать будет нечем, в местах где частный сектор встраивают 12 этажные дома, и нет на них никакой управы.

Leave a Reply