Consilier municipal: Unii aleși locali vin la ședințele CMC doar de dragul show-ului politic (VIDEO)
Astăzi, în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău au fost discutate și votate mai multe proiecte care vin să dezvolte orașul.
În timp ce era discutat proiectul de decizie privind aprobarea PUZ-ului (Planul Urbanistic Zonal) din sectorul Botanica (perimetrul str. Burebista – Sarmizegetusa – Grădina Botanică) s-a iscat o ceartă între consilierii PAS și PSRM.
Potrivit consilierului municipal și președintelui Comisiei municipale pentru construcții, arhitectură și relații funciare, Vasile Chirtoca, astfel de manifestări ale aleșilor locali din partea PAS este una regretabilă.
”Din păcate, unii politicieni vin la ședințele CMC doar de dragul show-ului politic, dar nu pentru a rezolva problemele locuitorilor capitalei. Ca președinte al Comisiei municipale pentru construcții, eu mă conduc după trei principii.
1. Tot ce se face în oraș în domeniul proiectării și construcțiilor trebuie să fie pentru orășeni.
2. Noi nu trebuie să stopăm sistemul de dezvoltare a orașului prin principiile clare de urbanism.
3. Noi trebuie să stopăm demagogia și politica care se face în consiliu înaintea alegerilor. Noi nu putem tot timpul să lucrăm în fața oamenilor ca în fața alegătorilor, noi trebuie să rezolvăm problemele lor”, a declarat Vasile Chitoca.
Potrivit acestuia, astăzi în cadrul ședinței CMC au fost discutate două proiecte importante pentru dezvoltarea Chișinăului. Unul ține de zona centrului istoric a municipiului unde sistemul de construcție și proiectare nu este legalizat.
”Ceea ce deranjează cel mai mult locuitorii acestor zone și pe cei care vor să construiască aici clădiri este regimul de înălțime. Sînt multe cazuri, cînd constructorii, oamenii cu bani, cumpără spații și își doresc să ridice aici clădiri cu 8-10 etaje, lucru care nu este posibil în centrul istoric în orașului. Noi trebuie să oferim o claritate în acest subiect. În zona istorică a orașului Chișinău nu se permite edificare clădirilor mai înalte de 15 m (pînă la vîrful acoperișului). Totodată, toate proiectările care urmează să fie făcute, trebuie să fie realizate în baza PUZ-ului unui cartier. Trebuie să fie proiectat un cartier, noi trebuie să vedem cum arată per ansamblu arhitectura zonei și numai după asta pot fi construite mai multe case care să se înscrie în acel plan urbanistic zonal”, a declarat președintele comisiei.
Un alt proiect important, votat astăzi în cadrul ședinței CMC, ține de PUZ-ul din sectorul Botanica, între străzile Burebista și Grădina Botanică, unde urmează să fie construit un complex cu 2000 de apartamente.
”Din păcate, acest proiect este foarte politizat de către consilierii municipali din PAS, însă trebuie de menționat faptul că acest cartier urmează să fie construit pe terenurile care aparțineau S.A. „Aviatehnologie”. Practic jumătate din clădirile care se aflau pe acel teren sînt deja demolate, iar valorificarea acestuia va fi una benefică pentru dezvoltarea sectorului”, spune Vasile Chirtoca.
De menționat că pe lîngă clădirile cu apartamente, pe terenul cuprins în perimetrul străzilor Burebista – Sarmizegetusa – Grădina Botanică, urmează să fie construite parcări subterane, parcări supraetajate pentru vizitatorii parcului ”Grădina Botanică”, o grădiniță pentru copii, centre sportive de tip închis în care să fie un bazin și terenuri de joacă, terenuri sportive de tip deschis și o pasarelă peste strada Grădina Botanică cu lifturi și ascensoare pentru invalizi. Totodată, agentul economic care va edifica acest cartier se obligă să amenajeze scuarul de pe strada Burebista și Sarmizegetusa, spune consilierul municipal. Declarațiile că în această regiune a municipiului nu există o infrastructura socială și de transport necesară nu reprezintă un obstacol în calea opririi unui proiect important pentru economia orașului, incestiție care se ridică la 2,0 miliarde de lei. Pe viitor autoritățile în momentul proiectărilor vor ține cont de necesitatea de a reglementa traficul pe străzile Burebista și Gradina Botanică, precum și de lansa mai multe rute a transportului publici pe aceste străzi.
”Noi nu vedem nici un impediment ca în acea zonă să fie construit acest cartier. Peste șapte ani acest cartier va fi populat de familii, iar în acest timp noi avem posibilitatea să luăm și alte decizii care vor veni doar să dezvolte această zonă”, a mai menționat alesul municipal.
Potrivit lui Vasile Chirtoca, acei consilieri municipali care se dau în spectacol în timpul ședințelor CMC au nevoie de maturitate politică și să învețe să muncească pentru interesul locuitorilor orașului Chișinău, dar nu pentru dividende post-electorale.
Leave a Reply