Chirtoca_CMC_25.02_02

Cine trebuie să rezolve aceste probleme dacă nu Chirtoacă? (VIDEO)

Soluționarea multor probleme cu care se confruntă municipiul Chișinău se află în competența primarului general, Dorin Chirtoacă, care cu regularitate lipsește de la locul de muncă.

În aceste condiții, problema construcțiilor ilegale în zonele verzi și parcurile din municipiu rămîne fără controlul respectiv. Declarația fost făcută astăzi de către președintele fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid din Consiliul municipal Chișinău (CMC), Vasilii Chirtoca.

Consilierul insistă asupra soluționării imediate a problemei construcțiilor ilegale, care este una actuală pentru municipiul Chișinău. „Sîntem îngrijorați de situația creată în orașul nostru în domeniul construcțiilor. Multe loturi de pămînt se află pe teritoriul spațiilor verzi, însă conducerea Primăriei refuză să le califice drept «spații verzi». Din această cauză, în timpul apropiat am putea rămîne fără o bună parte a spațiilor verzi din municipiul Chișinău. Am abordat în repetate rînduri această problemă, însă Primăria se eschivează de la soluționarea ei”, a menționat Vasilii Chirtoca.

„Din cîte cunoașteți, a intrat în vigoare noua redacție a legii (se are în vedere Legea cu privire la statutul municipiul Chișinău – n.red.) prin care toate împuternicirile legate de soluționarea problemelor ce se referă la spațiile verzi au fost delegate primarului general. Însă săptămîna aceasta el lipsește de la serviciu. Nu știu cine rezolvă problemele în locul lui. În legătură cu acest fapt, noi elaborăm un proiect de decizie cu privire la interzicerea construcțiilor în spațiile verzi fără permisiunea Comisiei municipale pentru construcții, arhitectură și relații funciare”, a menționat Chirtoca.

Cu susținerea fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid, CMC-ul s-a pronunțat pe 18 februarie pentru introducerea moratoriului la construcții în municipiul Chișinău. Auitorii proiectului au argumentat această decizie prin combaterea construcțiilor ilegale în zonele verzi și parcurile din Chișinău. Propunerea a fost susținută de consilierii din fracțiunile comuniștilor și celor fără de partid, PSRM, PPEM, Partidul Nostru, precum și de consilierul neafiliat Ion Ștefăniță. Însă ulterior, la CMC au fost depuse plîngeri în legătură cu faptul că unele companii de construcție apropiate Partidului Liberal încalcă acest moratoriu cu regularitate.

De menționat că ședința extraordinară de astăzi a CMC-ului, pentru a cărei desfășurare au insistat socialiștii, nu a avut loc. La ora stabilită s-au prezentat doar 19 consilieri, în timp ce pentru cvorum este nevoie de 26 de aleși locali. La ședința de astăzi s-au prezentat doar consilierii din partea PSRM și fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid.

Primarul general al capitalei a fost astăzi criticat și de președintele fracțiunii PSRM din CMC, Ion Ceban. Consilierul a declarat că „dacă Chirtoacă nu-și poate exercita funcțiile și nu se poate prezenta regulat la serviciu, el trebuie înlocuit cu o persoană mai competentă și mai responsabilă”. Ion Ceban și-a exprimat, de asemenea, nemulțumirea față de faptul că majoritatea consilierilor au ignorat apelul de a se convoca în ședință extraordinară a CMC-ului, care a nu a avut loc din lipsă de cvorum.

Leave a Reply