Chirtoca_deschide_md_02

Primarul a blocat activitatea CMC (Video)

Consilierii proeuropeni în frunte cu primarul Dorin Chirtoacă și-au ignorat propria decizie – de a convoca prima ședință din acest an a Consiliului municipal Chișinău (CMC) pe 28 ianuarie. Avînd în vedere că primarul nu a dispus convocarea ședinței, această misiune și-au asumat-o socialiștii (care constituie o treime din numărul consilierilor). Aceștia au depus pe numele primarului cererea respectivă, numai că el nu a avut nicio reacție. În ziua în care urma să aibă loc ședința, s-au înregistrat 25 de consilieri din fracțiunile PSRM, Partidului Nostru și fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid, însă cvorumul nu a fost întrunit.

Dorin Chirtoacă le-a spus jurnaliștilor, fără a intra în sala de ședințe: „Pe parcursul ultimelor două săptămîni, au avut loc mai multe întîlniri cu consilierii municipali din diferite fracțiuni. Au fost propuse diferite proiecte care ar putea fi incluse pe agendă. Deocamdată nu s-a luat o decizie privind ziua desfășurării ședinței. Posibil, aceasta va avea loc joia viitoare, depinde de voința majorității consilierilor. Agenda este aceeași ca și acum o lună – sînt incluse chestiuni pentru care colegii nu au dorit atunci să voteze”.

Reprezentanții celor trei fracțiuni prezente au comentat situația creată. Ilian Cașu (Partidul Nostru) a menționat că anume Partidul Liberal, pe care îl reprezintă primarul general, Dorin Chirtoacă, a propus ca ședința să aibă loc pe 28 ianuarie. „Este extrem de necesar de discutat evenimentele care s-au produs în ultimul timp: tragedia de la cantina «La Soacra» și incendiul de pe strada Ismail. După o asemenea tragedie produsă la București, prim-ministrul României Ponta a demisionat, iar persoanele implicate în tragedie au fost trase la răspundere penală. La fel ar trebui să se întîmple și la nivel de municipiu – persoanele responsabile de moartea a trei persoane trebuie identificate, iar șeful Direcției comerț, Zambițchi, care este responsabil pentru autorizația eliberată proprietarilor localului «La Soacra», trebuie arestat chiar în sala de ședințe a CMC”.

Președintele fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid, Vasilii Chirtoca, consideră că în municipiu există încă o mare problemă – puterea executivă nu pune deloc preț pe CMC și consilieri. „Aceasta denotă imaturitatea politică a celor care conduc Primăria. Acum mai bine de o lună, CMC a decis cu majoritate de voturi ca ședința să se desfășoare pe 28 ianuarie, fiind formulate și principalele chestiuni din agendă. Sîntem persoane ocupate, cineva și-a întrerupt deplasarea, altcineva concediul, dar ne-am adunat. Însă reprezentanții principalei fracțiuni din CMC, care au propus data respectivă, nu au venit, pentru că conducerea Primăriei a decis să nu execute decizia CMC. Îl atenționez pe domnul primar și pe secretarul Consiliului că pînă acum încă nu a fost pregătit protocolul ședinței precedente. Este inadmisibilă blocarea activității CMC. De aceea, noi vom decide astăzi cînd va fi convocată următoarea ședință a CMC. Noi vom stabili agenda și vom semna cererea respectivă, care va fi transmisă la cancelarie”.

Președintele fracțiunii socialiștilor, Ion Ceban, a menționat că în afară de chestiunile incluse pe agendă, ei au propus să fie audiate persoanele responsabile pentru tragedia din localul „La Soacra”, dar și alte probleme importante: tarifele, întîrzierile plăţii salariilor, majorarea tarifului la transportul public etc. Consilierii adunați vor numi o nouă dată a desfășurării ședinței CMC și vor stabili o agendă cît se poate de clară.

Vasilii Chirtoca le-a solicitat colegilor să facă mai puțină politică: „Și poate mai puțin să participe la manifestațiile legate de formarea unor state, mai puțin să viseze că Chișinăul se va transforma într-un oraș provincial al statului vecin. Atunci cînd acest lucru este întipărit în subconștientul oamenilor, și municipiul este gestionat în mod corespunzător. Trebuie să creăm o capitală europeană modernă. Asupra acestui lucru va lucra fracțiunea noastră și îi îndemnăm și pe colegi să facă asta”.

Leave a Reply