Chirtoca: Dacă vom lucra așa în continuare, Chişinăul va arăta bine
Astăzi a fost votat bugetul municipiului Chişinău pentru anul 2018. În timpul luării de cuvînt, majoritatea consilierilor au susţinut că, în pofida faptului că bugetul ar putea veni cu unele probleme, acestea vor putea fi rezolvate.
Președintele fracţiunii municipale a PCRM şi celor fără de partid, Vasili Chirtoca, spune că e de lăudat faptul că, în sfîrşit, consilierii nu se ocupă cu politică la nivelul statului, dar la nivel de primărie.
„Consilierii municipali au lucrat doar pentru oraş, ca să îmbunătăţească situaţia în Chişinău, ca să le placa orăşenilor. Şi dacă aşa vom lucra în continuare, Chişinăul va arăta bine. Mulţumim că aţi acceptat propunerile noastre. Intenționăm ca anul viitor să-i invităm la discuţii pe toţi chişinăuienii, să vină cu idei şi sfaturi pentru a face din Chişinău un oraş mai bun”, a punctat Chirtoca.
Iar, potrivit consilierului municipal din partea PSRM, Ion Ceban, faptul că bugetul pentru anul viitor se aprobă la finele anului curent, este ceva neobişnuit, avînd în vedere că acest lucru nu s-a mai întîmplat de practic zece ani.
„Este pentru prima dată în ultimii zece ani cînd bugetul pentru anul nou de gestiune este aprobat pînă la finele anului respectiv. Pînă acum era aprobat fie în luna mai, fie în iunie sau chiar în iulie. Fracţiunea noastră a lucrat foarte mult aproape cu toate direcţiile. Există şi în prezent probleme ce ţin de buget, dar eu sînt sigur că le putem rezolva în timpul cel mai apropiat”, a declarat Ceban în faţa consilierilor.
Despre faptul că în 2018 este nevoie de îmbunătăţirea situaţiei din instituţiile de învăţămînt şi cele medicale din capitală, a vorbit consilierul municipal din partea PPEM Ala Nemerenco. Totodată, ea a accentuat faptul că, după doi ani de luptă, copiii din grădiniţe au ajuns să fie hrăniţi mai bine.
„În sfîrşit, după doi ani de luptă, s-au obţinut acei 2-3 lei atît de neînsemnaţi ca să alimentăm mai bine copiii din grădiniţe. Copiii noştri se alimentează sub orice limită. Cea mai mare barieră în majorarea acestei sume a fost Direcţia generală educaţie, tineret şi sport. Chiar şi cu această majorare, făcută la rugămintea Ministerului Educaţiei, copiii se alimentează sub limita care a fost calculată de aceeaşi Direcţie generală de educaţie. Avem nevoie de reforme şi în instituţiile medicale, pentru că spitalele nu arată aşa cum ar trebui să arate adevăratele instituţii medicale dintr-o capitală, iar sumele pe care le alocăm sînt foarte mici în comparaţie cu necesităţile acestor instituţii”, a menţionat Ala Nemerenco.
Amintim că astăzi Consiliul Municipal Chișinău a votat, în lectură finală, bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2018, cu votul a 44 de consilieri .
Leave a Reply